Με τη σημερινή ενδιάμεση έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ διόρθωσε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συγκριτικά με εκείνες που είχε κάνει σε αντίστοιχη ενδιάμεση έκθεση τον περασμένο Μάιο. Στην επικαιροποιημένη έκθεση του διεθνούς οργανισμού εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για την εξασθενούσα οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη.

Ο διεθνής οργανισμός παρατηρεί αισθητές διαφορές και αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων περιοχών του πλανήτης ως προς τις οικονομικές τους επιδόσεις. Σχεδόν σε όλους τους τομείς οι προγνώσεις υστερούν σε σχέση με τις περσινές εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.

Για την ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% το 2014 και 1,1% το 2015. «Οι προοπτικές όσον αφορά την ανάπτυξη είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Η Γερμανία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% φέτος και το 2015, η Γαλλία με ρυθμό 0,4% φέτος και 1% το 2015, ενώ η ιταλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 0,4% φέτος και να έχει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,1% το 2015», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας: «Με δεδομένη την προοπτική υποτονικής ανάπτυξης και τον κίνδυνο να εξασθενήσει περαιτέρω η ζήτηση, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει κοντά στο μηδέν ή γίνει αρνητικός, ο ΟΟΣΑ συνιστά περισσότερη νομισματική στήριξη για την ευρωζώνη.

Ο ΟΟΣΑ χαρακτήρισε το βαθμό ανάκαμψης στην ευρωζώνη «απογοητευτικό», επισημαίνοντας τον κίνδυνο που απορρέει από τον χαμηλό πληθωρισμό και την αδύναμη ζήτηση και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο παρατεταμένης στασιμότητας σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα τόνωσης της ζήτησης στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει πρόσθετα μέτρα πέρα από τη μείωση του βασικού επιτοκίου, κάνοντας λόγο για ανάγκη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Αναφερόμενη στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η έκθεση επισημαίνει ότι ενώ οι δείκτες ανάπτυξης ορισμένων οικονομιών είναι ενθαρρυντικοί, κάποιες από αυτές τις χώρες «εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές διαρθρωτικές και δημοσιονομικές προκλήσεις, σε συνδυασμό με μία κληρονομιά υψηλού χρέους».

 

Σχόλια