Με διάγγελμα του από το αεροδρόμιο του Κιέβου, ο Πέτρο Πορόσενκο ανακοίνωσε στους πολίτες της χώρας, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρονται από το Ντεμπάλτσεβε.

Ο Ποροσένκο υποστήριξε μάλιστα ότι το 80% των στρατευμάτων, αποχώρησε το πρωί της Τετάρτης.

«Τα στρατεύματα μας αποσύρθηκαν βάσει οργανωμένου σχεδίου. Αποσύραμε τανκς, βαρύ οπλισμό, αυτοκινούμενα πυροβόλα και φορτηγά. Επίσης μετακινηθήκαμε σε νέες θέσεις άμυνας», δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο.

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατηγόρησε τους αυτονομιστές ότι δεν εφάρμοσαν την εκεχειρία και τόνισε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει μέτρα σε περίπτωση συνέχισης των μαχών.

«Θα ήθελα να πω πως οι εξελίξεις στο Ντεμπάλτσεβε, συνιστούν καταπάτηση της συμφωνίας για εκεχειρία που είχε υπογραφεί. Είναι σημαντικό πρώτα από όλα οι αυτονομιστές και η Ρωσία να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, ξεκινώντας από την κατάπαυση του πυρός και την απομάκρυνση του βαρέως οπλισμού», τόνισε η Μογκερίνι.

Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας την κατάσταση υποστήριξε, πως η εκεχειρία είχε τεθεί σε εφαρμογή με εξαίρεση την περιοχή του Ντεμπάλτσεβε.

«Πρακτικά σε όλο το μήκος των συνόρων η εκεχειρία τηρείται. Σε μερικές περιοχές υπάρχει ετοιμότητα, οι αυτονομιστές το είπαν δημοσίως ότι θα αποσύρουν τα βαρέα όπλα. Η μόνη εξαίρεση είναι το Ντεμπάλτσεβε και γι΄ αυτό είμαστε απογοητευμένοι. Για άλλη μία φορά καλούμε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τον πόλεμο. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί σε μία λογική. Όμως θα πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη τους, σκεπτόμενοι το κόστος της ανθρώπινης ζωής», υποστήριξε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι αυτονομιστές από την πλευρά του υποστηρίζουν ότι η εκεχειρία που υπεγράφη στο Μινσκ, δεν περιελάβανε τη στρατηγική σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε, καθώς βρίσκεται μεταξύ Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να λάβει χώρα ανάμεσα στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια διάσωσης της εκεχειρίας, τη στιγμή που οι φιλορώσοι καταλαμβάνουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε, κρίσιμο σιδηροδρομικό κόμβο μεταξύ Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

«Η συμφωνία του Μινσκ δεν είναι νεκρή, θα κάνουμε τα πάντα για να ζήσει. Θα συνεχίσουμε, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλα ρυθμισμένα, αλλά ανάμεσα στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από τη συμφωνία του Μινσκ και σε αυτή που επικρατεί σήμερα […] έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Στεφάν Λε Φολ.

Την κρίση στο Ντεμπάλτσεβε έχουν καταδικάσει απερίφραστα η Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το NATO, με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να εμφανίζεται ωστόσο ικανοποιημένος από το γεγονός ότι, πέραν του Ντεμπάλτσεβε, η συμφωνία του Μινσκ γενικά τηρείται στα υπόλοιπα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, με τους αντάρτες να αρχίζουν και την απόσυρση των βαρέων όπλων από την πρώτη γραμμή.

Η στάση Λαβρόφ δεν βρήκε ανταπόκριση στο Βερολίνο, όπου ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός» που είναι «ολέθρια για τις ελπίδες για ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία».

 

Σχόλια