Φιλορώσοι αυτονομιστές, ορισμένοι εξ αυτών βαριά οπλισμένοι, εισέβαλαν την Τρίτη σε κυβερνητικά κτίρια στη Λουχάνσκ, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στην ανατολική Ουκρανία.

Μερικές δεκάδες άνθρωποι, ορισμένοι -σύμφωνα με πληροφορίες- οπλισμένοι με μεταλλικές βέργες, έσπασαν παράθυρα και πόρτες, προκειμένου να εισβάλουν στο κτίριο. Οι είσοδοι του κτιρίου δεν φυλάσσονταν από την αστυνομία.

Φιλορώσοι που φώναζαν «Δημοψήφισμα Ρωσία» ύψωσαν μία ρωσική σημαία.

Το απόγευμα της Τρίτης, περίπου 1.000 φιλορώσοι αυτονομιστές εισέβαλλαν στο αρχηγείο της αστυνομίας, με την υποστήριξη περίπου 50 βαριά οπλισμένων ανδρών.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν από την πίσω πόρτα και άρχισαν να πετούν πέτρες. 

Περίπου 50 άνδρες οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και έναν εκτοξευτήρα ρουκετών, κάποιοι εκ των οποίων ήταν ντυμένοι με πολιτικά και άλλοι με μαύρες στρατιωτικές στολές, περικύκλωσαν το αρχηγείο της αστυνομίας και κρυμμένοι πίσω από αυτοκίνητα πυροβόλησαν, σπάζοντας κάποια από τα παράθυρα.

«Περιμένουμε ενισχύσεις, ακόμη και τεθωρακισμένα» δήλωσε ένας από τους ένοπλους φιλορώσους.

Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Νωρίτερα, φιλορώσοι κατέλαβαν το γραφείο της εισαγγελίας και το κτίριο της τοπικής τηλεόρασης, ενώ εισέβαλαν στο κτίριο της αστυνομίας. 

Οι διαδηλωτές ζητούν δημοψήφισμα για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στην ανατολική Ουκρανία. 

Ο ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε «προδοσία» των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά και ζητά να απομακρυνθούν οι αρχηγοί της αστυνομίας στο Ντονέσκ και το Λουχάνσκ.

Ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ζήτησε την αποπομπή των διοικητών της αστυνομίας των πόλεων Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, καταγγέλλοντας «την αδράνεια», ή ακόμη και «την προδοσία» των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά.

«Τα γεγονότα στα ανατολικά απέδειξαν την αδράνεια, την ανικανότητα και κάποιες φορές την εγκληματική προδοσία των δυνάμεων ασφαλείας στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», αναφέρει ο Τουρτσίνοφ σε ανακοίνωσή του.

«Η μεγάλη πλειονότητα των μελών των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν το καθήκον τους να υπερασπιστούν τους πολίτες μας» πρόσθεσε.

«Η τοπική ηγεσία δεν ελέγχει τις δυνάμεις της αστυνομίας» δήλωσε, νωρίτερα, ο Στανισλάβ Ρετσίνσκι, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών στην Ουκρανία. 

«Η τοπική αστυνομία δεν έκανε τίποτα» είπε στο πρακτορείο Reuters.

Μέχρι σήμερα, μόνο το τοπικό γραφείο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) στο Λουχάνσκ είχε δεχθεί επίθεση. 

Η πόλη βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα. Έχει περίπου 450.000 κατοίκους.

Σχόλια