Οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην πόλη Ντεμπάλτσεβε στην Ανατολική Ουκρανία, καθιστόντας την εκεχειρία κενό γράμμα.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές δηλώνουν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, αν και το Κίεβο λέει ότι εκείνο διατηρεί τον έλεγχο της πόλης.

Εκπρόσωπος των αυτονομιστών δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι οι δυνάμεις έχουν καταλάβει το αστυνομικό τμήμα και τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Παράλληλα, οι αυτονομιστές δηλώνουν ότι δεκάδες ουκρανοί στρατιώτες στο Ντεμπάλτσεβε έχουν παραδοθεί και άλλοι έχουν σκοτωθεί στις μάχες.

Οι φιλορώσοι, οι οποίοι είχαν περικυκλώσει την πόλη, βομβάρδισαν την Τρίτη θέσεις του ουκρανικού στρατού στο Ντεμπάλτσεβε

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι βολές πυροβολικού έπλητταν την πόλη κάθε πέντε δευτερόλεπτα.

Από την πλευρά του, το Κίεβο παραδέχεται ότι σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις στα προάστια τις πόλης και γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό. «Ωστόσο, οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους και έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν πυρ ως απάντηση» πρόσθεσε.

Διεθνείς παρατηρητές δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν στο Ντεμπάλτσεβε.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ επισημαίνουν ότι η εκεχειρία εφαρμόζεται μερικώς.

«Αναφέραμε ότι οι περιοχές, στις οποίες δεν τηρείται η κατάπαυση του πυρός στην ολότητα ή επαρκώς είναι η πόλη του Ντόντεσκ, το Ντεμπάλτσεβε και το Λουγκάνσκ», ανέφερε ο Αλεξάντερ Χαγκ, αναπληρωτής επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ανατολική Ουκρανία.

Οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Ουκρανίας ζήτησαν την απρόσκοπτη μετάβαση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ σε όλα τα σημεία της Ανατολικής Ουκρανίας.

Οι αποσχιστές από την πλευρά τους, υποσχέθηκαν ότι το μόνο, που μπορούν να κάνουν είναι να ανοίξουν δίοδο διαφυγής στις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντεμπάλτσεβε, υπό την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα.

Την ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις εξέφρασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω σχετικής ανακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις αναφορές πως νέος ρωσικός εξοπλισμός μεταφέρεται προς την περιοχή.

«Οι επιθετικές ενέργειες και δηλώσεις από την πλευρά των φιλορώσων αυτονομιστών απειλούν την πρόσφατη εκεχειρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Καλούμε τη Ρωσία και τους αυτονομιστές που υποστηρίζει να σταματήσουν άμεσα τις επιθέσεις».

 

Σχόλια