Η Ουκρανία και η Ρωσία κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τον εφοδιασμό του Κιέβου με αέριο από την Μόσχα χάρη στη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που εγγυάται τη διευθέτηση της διένεξής τους και τον ασφαλή εφοδιασμό και των κρατών-μελών της για τον χειμώνα.

Την συμφωνία υπέγραψαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι δύο χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός της συμφωνίας είναι η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην γειτονικής της χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου του χειμώνα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε.

Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα, δήλωσε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα είναι σε ισχύ έως τον Μάρτιο του 2015.

Οι επικεφαλής των εταιρειών παροχής φυσικού αερίου των δύο χωρών υπέγραψαν ξεχωριστά έγγραφα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο χαιρέτισαν σήμερα, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, τη συμφωνία για την επανέναρξη του εφοδιασμού της Ουκρανίας με φυσικό ρωσικό αέριο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Οι ηγέτες καλωσόρισαν τις συμφωνίες οι οποίες επετεύχθησαν όσον αφορά τους όρους της προμήθειας και της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να εξασφαλιστεί περαιτέρω η απρόσκοπτη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου σήμερα.

Παράλληλα στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα εγγυηθεί τη μεταφορά και την παράδοση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών κατά τρόπο ώστε να μην δοθεί στη Ρωσία χώρος για «εκβιασμούς».

Μιλώντας σε Ουκρανούς αξιωματούχους του τομέα της ενέργειας ο Γιατσενιούκ επέκρινε παράλληλα τα σχέδια της Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού South Stream, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη μέσω Μαύρης Θάλασσας, και πρόσθεσε: «Η Ουκρανία θα εγγυηθεί τη μεταφορά. Δεν θα δώσει στη Ρωσία τα μέσα για να εκβιάσει την Ουκρανία και την Ευρώπη με διαφορετικές ροές» φυσικού αερίου.

Ακόμη ο Γιατσενιούκ δήλωσε πως το Κίεβο αναμένει να αρχίσουν οι παραδόσεις αερίου από τη Ρωσία μέσα σε 36 ώρες αφού γίνονται οι προπληρωμές των ποσοτήτων.

 

Σχόλια