Ρωσικά άρματα μάχης και κινητές πυραυλικές συστοιχίες φέρονται να πέρασαν τα σύνορα και να εισήλθαν στο ελεγχόμενο από τους φιλορώσους αποσχιστές ουκρανικό έδαφος στη διάρκεια της νύχτας.

Τη σχετική καταγγελία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έκανε o εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο.

Πρόκειται για 20 άρματα μάχης (τανκς) και 10 τροχοφόρα με πυραυλικές συστοιχίες.

Η Ουκρανία καταγγέλλει ακόμη ότι από τη Ρωσία εισήλθαν λεωφορεία γεμάτα μαχητές οι οποίοι κατευθύνονται προς το Νοβοαζόφσκ, παραθαλάσσια πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία, γεγονός που γεννά φόβους για επίθεση στην κοντινή Μαριούπολη.

Τη στιγμή που η εκεχειρία μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία απειλείται από πολλές παραβιάσεις, η βουλή των Λόρδων διατύπωσε επικρίσεις για τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με έκθεση κόλαφο της βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία έκαναν «καταστροφικά» λάθη στο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την ουκρανική κρίση, στην οποία εισήλθαν «σαν υπνοβάτες».

«Η απουσία ισχυρής αναλυτικής ικανότητας, στη Βρετανία και στο σύνολο της ΕΕ, οδήγησε σε μια καταστροφική παρερμηνεία του κλίματος που επικρατούσε την περίοδο πριν από την κρίση».

Σύμφωνα με την έκθεση, η σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Μόσχας βασίστηκε επί μακρόν σε ένα «αισιόδοξο αίτημα» σύμφωνα με το οποίο, η Ρωσία είχε δεσμευτεί σε μια πορεία που οδηγούσε σε περισσότερη δημοκρατία.

Σύμφωνα με την επιτροπή, η μειωμένη εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα σχετικά με τη Ρωσία στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας και σε αυτά των ευρωπαίων εταίρων της εμπόδισε τη διατύπωση μιας «έγκυρης απάντησης».

Η έκθεση της επιτροπής είναι το τελευταίο πλήγμα στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον για το θέμα αυτό, αφότου η εξωτερική πολιτική του θεωρήθηκε «μη ορθή» από έναν πρώην βρετανό διοικητή του ΝΑΤΟ, τον στρατηγό Ρίτσαρντ Σίρεφ.

Το Φόρεϊν Οφις απέρριψε τις επικρίσεις. «Η Βρετανία έπαιξε βασικό ρόλο στις προσπάθειες για τη στήριξη του δικαιώματος της Ουκρανίας να αποφασίσει για το δικό της μέλλον εξασφαλίζοντας ότι η ΕΕ θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία επιδιώκει να υπαγορεύει τις επιλογές αυτές», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου. Το υπουργείο «παγίωσε την εμπειρογνωμοσύνη του για τη Ρωσία και την περιοχή και θα συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλίζει ότι θα δοθεί ισχυρή και ενιαία απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα».

Ο Κάμερον προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσία μπορεί να διαρκέσουν «πολλά χρόνια», αν η στάση της δεν αλλάξει.

 

Σχόλια