Η Κίνα και η Ρωσία απέτυχαν να υπογράψουν σήμερα μια συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου αξίας 400 δισεκ. δολαρίων, παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο επείγεται ολοένα και περισσότερο να σφραγίσει τη συμφωνία αυτή καθώς αντιμετωπίζει οικονομική και πολιτική απομόνωση στη Δύση σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Οι διαπραγματευτές των δύο χωρών δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές στην τιμή, δήλωσε στη Σανγκάη εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, πράγμα που σημαίνει πως το συμβόλαιο δεν υπογράφηκε σήμερα όπως προέβλεπαν πολλοί στη βιομηχανία.

Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν πριν ο Πούτιν αναχωρήσει αύριο, Τετάρτη, από την Κίνα ή το πιθανότερο, εγκαίρως ώστε η εν λόγω συμφωνία να έχει συναφθεί πριν από ένα οικονομικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα στη ρωσική Αγία Πετρούπολη.

Παρά τη μέχρι στιγμής απογοήτευση για την ενεργειακή συμφωνία, η οποία θεωρείται ζωτικής σημασίας για τα μακροπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα και των δύο χωρών, ο Πούτιν δέχθηκε τη στήριξη του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο θέμα της κρίσης στην Ουκρανία.

Σε δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, η Ρωσία και η Κίνα ζητούν να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία και «να επιλυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα με ειρηνικό, πολιτικό τρόπο». Οι χώρες αναφέρθηκαν επίσης στην κρίση ως «εσωτερική».

Σχόλια