Για ενδείξεις επικείμενης γενικευμένης εισβολής της Ρωσίας στο ανατολικό και νότιο τμήμα της Ουκρανίας έκανε λόγο την Πέμπτη ο πρεσβευτής της νέας ουκρανικής κυβέρνησης στον ΟΗΕ Γιούρι Κλιμένκο μιλώντας ενώπιον διπλωματών.

Ο Κλιμένκο χαρακτήρισε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία «φάρσα» και παράνομη ενέργεια και κάλεσε τη Ρωσία να διαπραγματευτεί. Υπέρ της θέσης του τάχθηκαν διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, πολλές χώρες της ΕΕ και την Αυστραλία.

«Η Ουκρανία και οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν το έδαφός τους με κάθε αναγκαίο μέσο αλλά, σε αυτό το στάδιο, παραμένουμε δεσμευμένοι στον δρόμο της αναζήτησης μιας ειρηνικής λύσης. Η χρησιμοποίηση του δικαιώματος της αυτοάμυνας θα είναι το ύστατο μέσο στο οποίο θα προσφύγει η Ουκρανία» επισήμανε ο ίδιος.

Λίγο αργότερα από τις Βρυξέλλες ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ προειδοποίησε πως θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση σε οποιαδήποτε απόπειρα προσάρτησης ρωσόφωνων περιοχών στα ανατολικά της χώρας.

«Θέλω να προειδοποιήσω επίσημα τη Ρωσία: θα απαντήσουμε σθεναρά, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων, σε οποιαδήποτε απόπειρα να κυριεύσει την Ουκρανία, να περάσουν τα ρωσικά στρατεύματα τα σύνορα ή να προσαρτηθούν ανατολικές ή άλλες επαρχίες» διεμήνυσε ο Αρσένι Γιάτσενιουκ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία ξεπερνά το πλαίσιο των ρωσοουκρανικών σχέσεων και κάλεσε τους Δυτικούς να «απαντήσουν με επαρκή τρόπο».

«Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και υπονόμευσε το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Η Ρωσία πραγματοποίησε μια ένοπλη λεηλασία μιας ανεξάρτητης γειτονικής χώρας. Η Δύση πρέπει να δώσει μια επαρκή απάντηση» σημείωσε.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ίδια στιγμή πως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου ότι τα στρατεύματα που βρίσκονται κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ουκρανίας δεν θα εισέλθουν στη χώρα.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ζήτησε εξηγήσεις γιατί η Ρωσία αναπτύσσει δυνάμεις κοντά στα ανατολικά και νότια σύνορα της Ουκρανίας για να λάβει τη διαβεβαίωση, κατά το Πεντάγωνο, πως βρίσκονται εκεί για στρατιωτικά γυμνάσια και δεν έχουν καμία πρόθεση να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στην Ουκρανία.

 

Σχόλια