Οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την Παρασκευή τη δεύτερη φάση της επιχείρησής τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας προχωρώντας στον πλήρη αποκλεισμό της ελεγχόμενης από φιλορώσους πόλης Σλαβιάνσκ, όπως δήλωσε ένας στενός συνεργάτης του προέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο.

«Πριν από είκοσι λεπτά. . . μονάδες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων άρχισαν τη δεύτερη φάση, η οποία συνίσταται στο ότι πήραμε την απόφαση να αποκλείσουμε την πόλη Σλαβιάνσκ εντελώς και να μην δώσουμε καμιά ευκαιρία να εισέλθουν σε αυτές ενισχύσεις» που θα δρούσαν στο πλευρό των φιλορώσων, δήλωσε ο Σερχίι Πασίνκσι στους δημοσιογράφους.

Ο Πασίνσκι, προσωπάρχης του μεταβατικού προέδρου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δήλωσε ακόμη, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ότι «η επιχείρηση θα συνεχιστεί. Ο στόχος της είναι να αποκλειστούν οι τρομοκράτες στη Σλαβιάνσκ και να μην επιτραπεί (να υπάρξουν) απώλειες μεταξύ των πολιτών».

Ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «στρεβλώνουν» τη συμφωνία της Γενεύης θέτοντας νέες αξιώσεις, ενώ παράλληλα κατήγγειλε το Κίεβο πως διαπράττει ένα «αιματηρό έγκλημα» με τη βίαιη καταστολή των ρωσόφιλων αυτονομιστών στην ανατολική πόλη Σλαβιάνσκ.

Είχε προηγηθεί νέα προειδοποίηση Κέρι κατά της Μόσχας. «Η Ρωσία θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης βάσει της συμβιβαστικής προσέγγισης που συμφωνήθηκε στη Γενεύη […] δεν μπορεί να υπάρχουν μονομερείς απαιτήσεις», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με νέους διπλωμάτες στη Μόσχα.

«Και μας υποβάλλονται απαιτήσεις, πρώτα απ’ όλα εννοώ τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να στρεβλώνουν τα πάντα», συμπλήρωσε.

Άμεση ήταν η απάντηση του Κιέβου, με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ να κατηγορεί τη Μόσχα πως επιχειρεί να προκαλέσει σύγκρουση στην Ουκρανία που θα οδηγήσει σε ευρεία σύρραξη στην Ευρώπη.

Νωρίτερα, σκληρή προειδοποίηση προς τη Μόσχα πως κινδυνεύει να διαπράξει ένα «ακριβό λάθος» με τη στάση της στην ουκρανική κρίση έστειλε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, καθώς ρωσικά στρατεύματα άρχισαν ασκήσεις κοντά στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο.

Ο κ. Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία πως έχει «εναποθέσει την πίστη της στον αντιπερισπασμό, την απάτη και την αποσταθεροποίηση», καταγγέλλοντας παράλληλα ότι το Κρεμλίνο συνεχίζει να «χρηματοδοτεί και συντονίζει […] ένα βαριά οπλισμένο αυτονομιστικό κίνημα [στην επαρχία] του Ντόνετσκ».

«Πρόκειται για μία πλήρη προσπάθεια να σαμποταριστεί ενεργά η δημοκρατική διαδικασία, μέσω ενός χονδροειδούς […] εκφοβισμού που έχει βαλθεί μέσα στην Ουκρανία», συμπλήρωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου.

 

Σχόλια