Το ενδεχόμενο της πολιτικής απομόνωσης της καγκελαρίου Μέρκελ στην ΕΕ, αλλά και η δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα σχολιάζονται από μεγάλη μερίδα του γερμανικού Τύπου.

«Το τέλος της τρόικας» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Οι ευρωπαίοι διαφωνούν για το μέλλον της τριμερούς, στην οποία ανάθεσαν τη σωτηρία της Ελλάδας.Τώρα αναζητούν ένα διάδοχο σχήμα. Είναι η πρώτη επιτυχία στο ενεργητικό του Αλέξη Τσίπρα».

Στο τετρασέλιδο αφιέρωμα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει: «(…) Η κυβέρνηση στο Βερολίνο εμμένει στην παραμονή της τρόικας. Δεν αποκλείει ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να γίνουν σε ουδέτερο έδαφος, όπως έγινε πρόσφατα στο Παρίσι. Επιπλέον ενδέχεται οι όροι να μην είναι τόσο λεπτομερείς. Υπό σκέψη είναι εκτός αυτού η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Ούτως ή άλλως σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρείται ότι η στάση του ESM θα είναι πολύ πιο αυστηρή από εκείνη της ευρωπαϊκής επιτροπής».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει: «Σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας και της Κύπρου από το ευρώ τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Κύπρο». Η γερμανική εφημερίδα διερωτάται στη συνέχεια: «Σε περίπτωση εξόδου θα σημειωθούν δυνατές αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ήταν ούτως ή άλλως ένας από τους λόγους για τους οποίους οι εταίροι στήριξαν οικονομικά την Ελλάδα. Παρόλα αυτά όμως η ευθύνη για να μπει τάξη στα πράγματα βρίσκεται στην Αθήνα. Σε ποιον άλλον;»

Η εφημερίδα Hamburger Abendblatt παρατηρεί: «Η νέα αυτοπεποίθηση της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για την στρατηγική της Άγκελα Μέρκελ, η οποία πάντα συνέδεε την οικονομική αλληλεγγύη με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Η προκλητική στάση του έλληνα πρωθυπουργού φέρνει πρώτα αποτελέσματα. Συνειδητά αναζητεί συμμάχους στην νότια Ευρώπη, η οποία αρέσκεται να φορτώνει σε άλλους την ευθύνη για τα λάθη του παρελθόντος. Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα σε Βρυξέλλες, Ρώμη και Παρίσι έχει ως στόχο την ‘τεκτονική μετακίνηση’ της πολιτικής της ΕΕ. Επιδιώκει να διχάσει την Ευρώπη και να απομονώσει τη γερμανίδα καγκελάριο. Ακόμα και ο πρόεδρος τη Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δείχνει να αλλάζει σιγά σιγά στάση».

«Η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας είναι υπόθεση εβδομάδων ή μηνών γράφει η εφημερίδα taz του Βερολίνου σε σχόλιο με τίτλο «Τα μαθηματικά νικούν την πολιτική» και σημειώνει: «Οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι καλές, οδηγούν όμως στην οικονομική καταστροφή, χωρίς καν οι ευρωπαίοι εταίροι να φέρον άμεσα ευθύνη. Ίσως γι’ αυτό το λόγο η Ευρώπη θα πρέπει να συζητά λιγότερο για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους και να συμβάλει στην ανακούφιση Ελλήνων που υποφέρουν. Μεσοπρόθεσμα ωστόσο η Ελλάδα χρειάζεται νέα επιχειρηματικά μοντέλα και εγκατάσταση βιομηχανιών. Διότι με φέτα, ελιές και τουρισμό δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα κράτος, πόσο μάλλον ένα αριστερό κράτος», καταλήγει η εφημερίδα του Βερολίνου.

*πηγή: Deutsche Welle

 

Σχόλια