Ο Τούρκος πρωθυπουργός απειλεί να απαγορεύσει τις εν λόγω πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και διασποράς πληροφορίας, ισχυριζόμενος πως δίνουν βήμα για να ασκηθεί συκοφαντική κριτική στην κυβέρνησή του από πολιτικούς αντιπάλους του.

Μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ATV, ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στις δυο πλατφόρμες λέγοντας πως «χρησιμοποιούν την ανηθικότητα και την κατασκοπία για δικούς τους σκοπούς».

Το μένος του Ερντογάν προκάλεσε μια ηχογράφηση που ανέβηκε πρόσφατα στο ΥΤ στην οποία ακούγεται να καθυβρίζει τηλεφωνικώς ιδιοκτήτη εφημερίδας για τη δημοσίευση επικριτικού άρθρου και να απαιτεί την απόλυση των υπευθύνων δημοσιογράφων. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως η ηχογράφηση είναι προϊόν υποκλοπής όχι ενός αλλά πολλών τηλεφωνημάτων στα οποία έχει γίνει προσεκτικό μοντάζ με στόχο να βλάψει την κυβέρνησή του εν όψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών στις 30 Μαρτίου.

«Είμαστε αποφασιμένοι στο θέμα αυτό. Δε θ΄αφήσουμε τη χώρα στο έλεος του YouTube και του Facebook. Θα πάρουμε κάθε απαραίτητο μέτρο με τον πιο αυστηρό τρόπο», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ ο Υπουργός Επικοινωνιών, Lutfu Elvan, επίσης υπεραμύνθηκε των επαπειλούμενων μέτρων δηλώνοντας την Παρασκευή ότι «δεν είναι δυνατόν να μείνουμε άπραγοι βλέποντας αυτού του είδους τις προσβολές απέναντι στα πρόσωπα του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της χώρας».

Εάν πραγματοποιηθεί η απειλή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Ερντογάν θα έχει πάρει παρόμοια μέτρα λογοκρισίας. Η Τουρκία είχε και στο παρελθόν απαγορεύσει την πρόσβαση στο YouTube για πάνω από δύο χρόνια, έως το 2010, εξαιτίας αναρτήσεων που προσέβαλλαν τη μνήμη του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Σχόλια