Σε μία πρωτοφανή για τα παγκόσμια χρονικά κίνηση προέβη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μηνύοντας το ίδιο το τουρκικό κράτος!
Στις 18 Απριλίου, ο Ερντογάν υπέβαλε σχετική αίτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την αποτυχία θέσπισης δικαστικών κανόνων που προβλέπουν την αφαίρεση περιεχομένων που παραβιάζουν τα δικαιώματά του και της οικογένειάς του, όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου. Μάλιστα, ο Ερντογάν ζητά αποζημίωση 500.000 τουρκικών λιρών, σύμφωνα με το Reuters.
Η κίνηση αυτή περιγράφηκε ως «η πρώτη του είδους της», σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τουρκικού Δικηγορικού Συλλόγου, Μετίν Φεϊζίογλου, ο οποίος τόνισε ότι πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν είχε ποτέ πριν καταθέσει μήνυση κατά του τουρκικού κράτους.
«Δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν τούρκος πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Τουρκίας να μηνύει την Τουρκική Δημοκρατία και να ζητά αποζημιώση. Αυτό γίνεται πρώτη φορά», σημείωσε ο Φεϊζίογλου.
Πρόσθεσε δε, ότι το η αναφορά του Ερντογάν στο Συνταγματικό Δικαστήριο είναι άνομη, με το σκεπτικό ότι δεν έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα.
«Ο πρωθυπουργός μπορεί να καταθέσει μήνυση κατά του Twitter αν πιστεύει ότι επλήγη μέσω αυτού. Μπορεί να καταθέσει μήνυση κατά της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, εάν πιστεύει ότι η άρση της απαγόρευσης του Twitter ήταν παράνομη», εξήγησε ο Φεϊζίογλου, όπως δημοσιεύει η Hurriyet Daily News.
Η κυβέρνηση Ερντογάν δέχθηκε τη διεθνή κατακραυγή μετά το μπλοκάρισμα του Twitter και του YouTube τον Μάρτιο, ώστε οι πολίτες να μην έχουν πρόσβαση σε αρχεία με περιεχόμενο που μπορεί να αποδεικνύουν την εμπλοκή του ΑΚΡ σε υποθέσεις διαφθοράς.
Η απαγόρευση του Twitter ήρθη αυτό το μήνα, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκανε λόγο για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, μία απόφαση την οποία ο Ερντογάν χαρακτήρισε λανθασμένη και ότι θα έπρεπε να αναθεωρηθεί. Ωστόσο, παρά την απόφαση αυτή, το YouTube παραμένει μπλοκαρισμένο στην Τουρκία.
Την Κυριακή ο ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σε μια συμβιβαστική κίνηση προς την κυβέρνηση Ερντογάν, μπλόκαρε την πρόσβαση σε δύο λογαριασμούς του στην Τουρκία. Οι λογαριασμοί κατηγορούνται από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση ότι διέρρεαν τηλεφωνικές συνομιλίες του τούρκο πρωθυπουργού, εμπλέκοντας τον ίδιο και το στενό περιβάλλον του σε υποθέσεις διαφθοράς.
Οι δυο επίμαχοι λογαριασμοί μετέδιδαν καθημερινά, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου, ηχογραφημένες τηλεφωνικές επικοινωνίες που ενέπλεκαν μέλη της κυβέρνησης και τον ίδιο τον Ερντογάν σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.
Ταυτοχρόνως ωστόσο το Twitter, ανακοίνωσε εκ νέου ότι δεν θα υπαναχωρήσει πλήρως στις απαιτήσεις της Άγκυρας και δεν θα δώσει στις τουρκικές αρχές «πληροφορίες για τους χρήστες των λογαριασμών απλώς και μόνο επειδή τις ζητάει μια κυβέρνηση».