Στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπασταματίου και Έλενα Καραγιάννη μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Στην συνέντευξη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρεται σε όλες τις εξελίξεις της κεντροαριστεράς. «Λέμε ΝΑΙ στον διάλογο και στο κοινό τραπέζι των άμεσων αποφάσεων για την σοσιαλδημοκρατία και ΟΧΙ στην συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει αυτοαποκλειστεί από αυτόν τον διάλογο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχαρόπουλος, ενώ τονίζει ότι «σκοπός μας είναι και να ενωθούμε και να πολλαπλασιαστούμε».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος, μεταξύ άλλων, είπε:

Για την κεντροαριστερά και τις επιστολές

Η κεντροαριστερά και ο ευρύτερος χώρος έχει ταλαιπωρηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα, από ατέρμονες συζητήσεις, διαδικαστικά σχέδια, τα οποία – όταν είναι πολύ χρονοβόρα – δεν οδηγούν πουθενά. Χρειάζεται να ληφθούν άμεσες αποφάσεις για να προχωρήσουμε μπροστά, να καθίσουμε στο κοινό τραπέζι των άμεσων αποφάσεων, για αυτό εμείς, η Δημοκρατική Αριστερά, στη συνδιάσκεψή μας το προηγούμενο διήμερο, αποφασίσαμε πως, όχι μόνο λέμε ΝΑΙ στον ανοιχτό διάλογο, αλλά και πως πρέπει να αφήσουμε οποιεσδήποτε διαδικαστικές προϋποθέσεις, να προχωρήσουμε όλοι μπροστά, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι για να συζήσουμε και να προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτά τα θέματα. Για να δώσω έμφαση στο παραπάνω, έχω δηλώσει πως πρέπει να κλειστούμε σε ένα δωμάτιο οι αρχηγοί των κομμάτων και των κινήσεων, ανένταχτες προσωπικότητες κλ.π. και να μην βγούμε από εκεί αν δεν υπάρξει απόφαση για την μεγάλη Προοδευτική Συμπαράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σοβαρευτούν. Θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε τον χώρο, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας. Η κεντροαριστερά θα πρέπει να αποτελέσει νέο εγχείρημα, δηλαδή να είναι στραμμένη στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Πάνω σε αυτές τις βάσεις θα πρέπει να στηθεί το εγχείρημα. Σκοπός μας είναι και να ενωθούμε και να πολλαπλασιαστούμε, δεν μπαίνουν αυτά τα δύο στοιχεία απέναντι, με κύριο στόχο να δώσουμε στους πολίτες την λύση ενός προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης της χώρας, ο οποίος θα είναι στραμμένος στην επίλυση των καθημερινών του προβλημάτων, όπως την ανεργία, το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, αποτελεσματικό τρόπο διαπραγμάτευσης κ.α. Βεβαίως πρέπει να είναι προγραμματική αυτή η συζήτηση και με μεταρρυθμιστική ατζέντα, δεν μπορεί να είναι στο κενό…

 

Για τον διάλογο και τον ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: οι πολιτικές που ασκεί, δεν έχουν καμία σχέση με την σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά που θέλουμε να φτιάξουμε, συνεπώς δεν χωράει στον διάλογο αυτό. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει αυτοαποκλειστεί λέγοντας ότι δεν ανήκει στον χώρο της κεντροαριστεράς και δεν τον ενδιαφέρει η σοσιαλδημοκρατία, για να είναι μέλος της. Το ότι δεν τον αφορά ο διάλογος που γίνεται στην κεντροαριστερά, δεν έχει καμία σχέση με το θέμα ευρύτερων συνεννοήσεων, οι οποίες πρέπει να γίνονται, για να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις και να υπάρχει εθνική συνεννόηση.

 

Πώς πρέπει να προχωρήσουμε

Η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει και στην βάση και στην κορυφή. Τον Αύγουστο ξεκινήσαμε τις συζητήσεις με την Φώφη Γεννηματά για την δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και αρχές Σεπτεμβρίου η Δημοκρατική Συμπαράταξη έγινε πραγματικότητα, πράγμα που δεν ήταν εύκολο και λάβαμε γενναίες αποφάσεις άμεσα, για να προχωρήσουμε μπροστά και, νομίζω, ο κόσμος έδωσε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στις εκλογές, λέγοντας «προχωρήστε, η ενότητα μας αφορά». Η συζήτηση στη βάση είναι πολύ σημαντική, ώστε να ενταχθεί κόσμος από την κοινωνία, τους προοδευτικούς πολίτες, σε αυτή τη συζήτηση, όμως θα πρέπει η συζήτηση να έχει κάποιους ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούν να πάρουν τις αποφάσεις, ώστε να υπάρχει και ένα αποτέλεσμα.

Πρακτικά, προτείνουμε τα εξής: Να δημιουργηθεί μια επιτροπή, από κόμματα, κινήσεις και ανένταχτους, με, ταυτόχρονα, συντονισμό των δράσεων κοινοβουλευτικών ομάδων όμορων χώρων, όπως Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΠΟΤΑΜΙ, παράλληλα έχουμε απευθύνει προσκλήσεις για άμεσες δράσεις στον χώρο, προγραμματικές θέσεις και προγραμματική ατζέντα και βεβαίως αποφασιστικότητα όλων να το κάνουμε. Αν αποφασίσουμε να το κάνουμε, σημαίνει ότι σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα έχουμε αποφασίσει και η συζήτηση θα συνεχίζεται για θέματα προγραμματικά. Για εμάς το deadline, είναι μέχρι τον Μάιο που έχουμε την Προγραμματική Συνδιάσκεψη. Ή θα γίνει η μεγάλη κεντροαριστερά και ο μεγάλος προοδευτικός χώρος ή «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει» και θα προχωρήσουμε όσοι είμαστε αποφασισμένοι.

Σχόλια