Ο Νικολά Σαρκοζί εξελέγη πρόεδρος του γαλλικού συντηρητικού κόμματος UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα) συγκεντρώνοντας το 64,5%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Αυτή η νίκη του Σαρκοζί θεωρείται από κάποιους το πρώτο βήμα προς τις προεδρικές εκλογές του 2017, αλλά όπως επισημαίνει το Ρόιτερς είναι λιγότερο εντυπωσιακή από το αναμενόμενο.

Την τελευταία φορά που ο Σαρκοζί εξελέγη στην προεδρία του κόμματός του, το 2004, είχε συγκεντρώσει το 85% και στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος της χώρας, αξίωμα που κατείχε από το 2007 ως το 2012.

Ωστόσο, έπειτα από μία δυναμική επανεμφάνισή του τον Σεπτέμβριο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν πτώση της δημοτικότητάς του μεταξύ των μελών του κόμματός του.

Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, ορισμένοι αναλυτές δήλωναν πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα ότι ο Σαρκοζί χρειαζόταν να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 70% αυτή τη φορά ώστε να λάβει το χρίσμα του UMP για τις προεδρικές εκλογές.

Τα 268.000 μέλη του συντηρητικού κόμματος ψήφισαν μέσω Ίντερνετ, από την Παρασκευή, το βράδυ και μέχρι σήμερα στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), για να εκλέξουν τον αρχηγό τους

Σχόλια