Την πρόθεση της Ουκρανίας και την κατάρτιση των σχετικών σχεδίων για απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από την ρωσική πλέον χερσόνησο της Κριμαίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ ο αρχηγός της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Κιέβου.

Σύμφωνα με τον Αντρέι Παρουμπέγι, η Ουκρανία σκοπεύει να αποσύρει τους στρατιώτες και τις οικογένειές τους από την Κριμαία στην ηπειρωτική Ουκρανία, με μια «γρήγορη και αποτελεσματική» επιχείρηση.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την κατάληψη της βάσης του ναυτικού στόλου στη Σεβαστούπολη από τη φιλορωσική πολιτοφυλακή, και ενώ το Κίεβο έδωσε το βράδυ τρίωρη προθεσμία στους Ρώσους να απελευθερώσουν τον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού της Σεβαστούπολης, που κρατείται ως όμηρος.

Στο πλαίσιο των αντιποίνων για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, το Κίεβο αποφάσισε να θεσπίσει την υποχρέωση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους υπηκόους στη χώρα, καθώς και να αποχωρήσει από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), την οποία απαρτίζουν 11 πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας, Αντρέι Παρούμπι.

Το τελευταίο μέτρο έχει κατά κύριο λόγο συμβολική σημασία – αλλά όχι μόνο, καθώς σηματοδοτεί ότι η Ουκρανία απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Αντιστρόφως όμως, η θέσπιση των θεωρήσεων εισόδου δημιουργεί τον κίνδυνο –εφόσον η Μόσχα ανταποδώσει το μέτρο–, να αναστατώσει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς που έχουν συγγενείς στη Ρωσία ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εκεί.

Την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε θα εξετάσει το ενδεχόμενο και η Ρωσική Ομοσπονδία να θεσπίσει καθεστώς έκδοσης αδειών εισόδου στη χώρα για τους Ουκρανούς υπηκόους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σχόλια