Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών θα τελεστεί το Σάββατο στις 13:00 η κηδεία του Σεραφείμ Φυντανίδη, ο οποίος πέθανε το βράδυ των Χριστουγέννων σε ηλικία 77 ετών, εξαιτίας καρδιολογικών προβλημάτων. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την εκφράζει τη «θλίψη για την απώλεια μίας ιστορικής μορφής για τη δημοσιογραφία, απώλεια που αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική δημοσιογραφία, καθώς χάνεται ένας από τους τελευταίους της γενιάς των διευθυντών που έγραψαν ιστορία στην έντυπη δημοσιογραφία, ένας άνθρωπος που συνέδεσε τη ζωή του με μία κραταιά εφημερίδα – σημαία για τον Τύπο».

«Έφυγε ένας γνήσιος ‘εφημεριδάνθρωπος’, όπως αυτοαποκάλεσε τον εαυτό του σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, που έζησε την πλούσια αυτή εμπειρία… με απέραντη ελευθερία και μακριά από επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα. Με πολύ κέφι, δημιουργία και … τραγούδι…», σημειώνεται – μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Ο πολιτικός κόσμος για τον Σεραφείμ Φυντανίδη

Σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Αριστερά, εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του Σεραφείμ Φυντανίδη, δημοσιογράφου που έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στη διαμόρφωση του μεταπολιτευτικού Τύπου στη Ελλάδα και πρωταγωνίστησε στους αγώνες του κλάδου για την πολυφωνία και τη δημοκρατία.

Μεγάλη θλίψη για την απώλεια του Σεραφείμ Φυντανίδη εκφράζει σε συλλυπητήρια δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη. «Παρέμεινε στις επάλξεις μέχρι το τέλος του βίου του, διέγραψε μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στον χώρο των ΜΜΕ, υπεράσπιζε με πάθος τις απόψεις του, είχε την ικανότητα να αναγνωρίζει λάθη και αδυναμίες, ασκούσε κριτική, αλλά έδινε πάντα χώρο για την αντίθετη άποψη. Ρηξικέλευθος και διορατικός, τα τελευταία χρόνια ανέλυσε την κρίση χωρίς ποτέ να κρύψει τα αίτιά της και χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις και πρόσωπα», αναφέρει στη δήλωσή της.

Σε δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για εμβληματική φυσιογνωμία του Τύπου: «Ο Σεραφείμ Φυντανίδης έφυγε ανήμερα τα Χριστούγεννα για να φανεί ακόμη πιο έντονα πόσο αντίθετη με το φαινόμενο του θανάτου ήταν η προσωπικότητα του.

Εμβληματική φυσιογνωμία του μεταπολιτευτικού Τύπου, αλλά και όλης της ευφορίας της μεταπολίτευσης, ο Σεραφείμ Φυντανίδης ταυτίστηκε με την Ελευθεροτυπία, καταγράφοντας και σχολιάζοντας τις διακυμάνσεις του εθνικού βίου, τις κατακτήσεις και τις αντιφάσεις του. Όλα αυτά που τέθηκαν υπό σκληρή δοκιμασία τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Σεραφείμ Φυντανίδης έχει γράψει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία των ελληνικών ΜΜΕ. Στη σύζυγο και την οικογένεια του απευθύνω τα πιο θερμά συλλυπητήρια και ευχές για κουράγιο».

«Ο Σεραφείμ Φυντανίδης τίμησε με την παρουσία του το δημοσιογραφικό επάγγελμα, άνοιξε νέους δρόμους στην ενημέρωση και αποτελεί δικαίως σημείο αναφοράς στον Τύπο, ιδιαίτερα μέσω της ταύτισής του με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του και σε όσους τον αγάπησαν», αναφέρει σε δήλωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του Σεραφείμ Φυντανίδη εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος. «Ανήμερα Χριστούγεννα, μέρα φωτός κι ελπίδας, έφυγε αιφνιδιαστικά από κοντά μας μια μεγάλη μορφή της δημοσιογραφίας. Ο εμβληματικός Σεραφείμ Φυντανίδης, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τον έντυπο τύπο στη χώρα και ιδίως την «Ελευθεροτυπία» την οποία κατηύθυνε για πάνω από 30 χρόνια. Άνθρωπος που ανέπνεε στον κόσμο της «εφημερίδας», υπήρξε από τους κύριους διαμορφωτές του ύφους και του περιεχομένου του συγκεκριμένου μέσου, τα χρόνια που ο χώρος αυτός διέθετε μέγιστο κύρος και κυριαρχούσε στη δημόσια ζωή» αναφέρει ο υπουργός.

Σχόλια