Στη Σαγκάη της Κίνας μετέβη την Τρίτη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Ασιατική χώρα.

133346979_14005569895001nΟ Πούτιν αναμένεται να έχει αργότερα συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, στην περιοχή όπου βρίσκεται το λιμάνι της πόλης.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να προβούν στην ανακοίνωση επίτευξης μιας σημαντικής συμφωνίας, μέσω της οποίας το ρωσικό φυσικό αέριο θα φτάσει στην Κίνα.

«Η Ρωσία και η Κίνα βρίσκονται πλέον πιο κοντά σε μια συμφωνία από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν», σημειώνουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, οι οποίοι μάλιστα προβλέπουν πως ο Πούτιν θα επιστρέψει πίσω στην πατρίδα με ένα μακροπρόθεσμο «ντιλ» για εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα, ένα «ντιλ» το οποίο οι Ρώσοι προωθούν εδώ και περίπου δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η εν λόγω συμφωνία θα έχει διάρκεια 30 χρόνια και εάν όλα πάνε βάσει προγράμματος, το ρωσικό φυσικό αέριο θα αρχίσει να ρέει προς την Κίνα μετά το 2018, αφού πρώτα η Gazprom επενδύσει περί τα 56 δισ. δολ. στην ανάπτυξη ενός νέου αγωγού που θα ξεκινά από την ανατολική Σιβηρία. Αυτό στο οποίο μένει να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές είναι η τιμή.

Είναι ενδεικτικό πάντως πως εν όψει του ταξιδιού του Πούτιν στην Κίνα, η μετοχή της Gazprom σημείωσε κούρσα ανόδου, τη μεγαλύτερη μάλιστα μετά το 2006.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες φωνές που συνιστούν ψυχραιμία και κρατούν μικρό καλάθι υποστηρίζοντας πως η συμφωνία ακόμη «δεν είναι απολύτως σίγουρη».

Ο Πούτιν πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, καθώς αμφότεροι είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο κορυφής με θέμα την ασφάλεια στην Ασία.

Σχόλια