Η σύγκρουση της κυβέρνησης με την Ευρώπη μπορεί να «πάγωσε» τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ, όμως το γεγονός παραμένει: Η αμφισβήτηση του Αντώνη Σαμαρά έχει ήδη αρχίσει.

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου κόστισαν ήδη στη ΝΔ μια εσωκομματική τρικυμία, η οποία μέχρι στιγμής μπορεί να μην έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, αλλά είναι σίγουρα διαβρωτική για τη σημερινή ηγεσία. Παράλληλα η εκλογική ήττα της ΝΔ στοίχισε στον πρόεδρο της Αντώνη Σαμαρά, ακόμα ακριβότερα: Τον έφερε απέναντι βαρόνους και δελφίνους.

Η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ είναι πολύπλοκη, το κλίμα είναι βαρύ, ακούγονται σκληρές κουβέντες για τον Αντ. Σαμαρά, αλλά τον σώζει μέχρι στιγμής η αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με τη χώρα. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί οργανωμένες επιθέσεις και κινήσεις αμφισβήτησης. Όλοι είναι στη γραμμή: Ας αναμένουμε, να δούμε πως θα εξελιχθεί με τη διαπραγμάτευση και αποφασίζουμε πως θα κινηθούμε.

Και όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ με μακρά διαδρομή: «Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Εάν η χώρα καταστραφεί όλα τα άλλα περιττεύουν. Ας περιμένουμε και όσο για το ποιος θα βγει μπροστά, αυτό θα τα λύσουμε σε ένα βράδυ».

Ακόμα και στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη, αποφασίστηκε ότι κανείς δεν θα κινηθεί άμεσα και πρέπει να υπάρξει αναμονή για να φανεί πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συμφώνησαν στην ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να βγει η παράταξη από το τέλμα.

Πολλοί ήδη συζητούν την επόμενη μέρα στη ΝΔ, όπως η Ντ. Μπακογιάννη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Νίκος Δένδιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (σ.σ. αρκετοί ξαφνιάστηκαν από την κίνησή του να δεχθεί να οριστεί πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος), ο Μάκης Βορίδης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, κ.α.

Από εδώ και πέρα, ο Αντ. Σαμαράς θα είναι αναγκασμένος να συνυπάρχει με βαρόνους και δελφίνους, κάτι που δεν υπήρχε τα πέντε χρόνια που είναι στην προεδρία της ΝΔ. Το προεδρικό ιμπέριουμ (imperium) του ήταν ισχυρό και ουδείς έθετε ζητήματα, ενώ ο ίδιος αισθανόταν σιγουριά.

Όμως, η εκλογική ήττα, άλλαξε τα δεδομένα. Από εδώ και πέρα, κάποιοι θα βρίσκονται intra muros της ΝΔ, μέσα στο σπίτι του δηλαδή, και κάποιοι άλλοι θα περιμένουν την ώρα εξ αποστάσεως.

Ποια όπλα διαθέτει ο Αντ. Σαμαράς για να αντισταθεί ταυτοχρόνως στους πολιορκητικούς κριούς; Το πρώτο είναι ότι κατέχει ακόμα τα κλειδιά της Συγγρού. Ο ίδιος επιμένει ότι η ΝΔ έχασε μόνο 1,85% στις εκλογές και οχυρώνεται πίσω από αυτό το επιχείρημα που όμως δεν είναι πειστικό για πολλούς. Το δεύτερο ότι οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες στη χώρα λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και άρα συνιστά υπομονή.

Ένα ακόμα όπλο, σε τελική ανάλυση, είναι και οι ίδιοι οι αντίπαλοι του Αντ. Σαμαρά. Πράγματι, αν κοιτάξει κάποιος καλύτερα τη στρατηγική των βαρόνων και των δελφίνων, των επίδοξων διαδόχων του προέδρου της ΝΔ θα παρατηρήσει ότι ακολουθούν την αρχή του «ώριμου φρούτου» που…«σαπίζει». Δεν εφορμούν δηλαδή για να καταλάβουν τα τείχη της παράταξης, αλλά περιμένουν να ωριμάσουν οι συνθήκες και να φθαρεί ο αρχηγός για να τον αντικαταστήσουν. Πόσο θα διαρκέσει αυτό; Ουδείς μπορεί να γνωρίζει ακόμα, καθώς όλοι λένε πως πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη χώρα.

Οι περισσότεροι αναμένουν μένοντας εκτός κομματικού μηχανισμού, μακριά από τη Συγγρού, ενώ κορυφαία στελέχη με μακρά ιστορική διαδρομή στην παράταξη μιλάνε για την ανάγκη να υπάρξουν νέα πρόσωπα στο προσκήνιο που θα πατήσουν στα ερείπια της ΝΔ και θα δημιουργήσουν μια απαστράπτουσα και σύγχρονη Κεντροδεξιά.

Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, χωρίς να έχει ίχνος αυτοκριτικής στην προ ημερών ομιλία του στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, επιμένει ότι το κόμμα πρέπει να μείνει όρθιο και να μην μπει σε φάση εσωστρέφειας.

*πηγή: thetoc/Στ.Λιγνός

 

Σχόλια