H Δημοκρατική Αριστερά αρχικά ξεχώρισε ως νέος και διαφορετικός πολιτικός σχηματισμός, απέφυγε τον εύκολο καταγγελτικό λόγο, κατέθεσε εναλλακτικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση με στόχο την ανάταξη της οικονομίας και την κοινωνική αλληλεγγύη. Με τα στοιχεία αυτά σήμερα πρέπει να ξανασυναντηθούμε καθώς είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.

Σήμερα το κρίσιμο θέμα για την χώρα είναι η υπέρβαση της οικονομικής κρίσης. Η μεταβατική συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους πριν από τρεις μήνες ήταν σε θετική κατεύθυνση. Δεν εξασφαλίσθηκε όμως ταυτόχρονα η χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας λόγω και της στάσης των εταίρων. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα ήταν ότι η συμφωνία αυτή δεν εφαρμόσθηκε έως σήμερα. Αρχικά οι εταίροι προσπάθησαν να την υπονομεύσουν ζητώντας και πάλι τα μέτρα του e-mail  Χαρδούβελη.  Ορθά η κυβέρνηση δεν δέχεται νέες μειώσεις μισθών και άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων. Δεν αντέχει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε η οικονομία αυτά τα μέτρα. Αλλά η κυβέρνηση δεν έδειξε μεταρρυθμιστική διάθεση αυτούς τους μήνες ούτε καν στα θέματα που περιλαμβάνει η συμφωνία την οποία και υπέγραψε. Δεν προχώρησε για παράδειγμα στην κατάργηση των υπερβολικών κινήτρων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και στην ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων για εξοικονόμηση πόρων, αλλαγές τις οποίες υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών στην συμφωνία, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και την χώρα. Αποκορύφωμα του προβλήματος είναι ο ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για έναν άδικο φόρο που πρέπει να αντικατασταθεί από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με προοδευτική κλίμακα, μία πραγματική μεταρρύθμιση του φορολογικού. Μέχρι σήμερα όμως δεν παρουσιάσθηκε ένα τέτοιο σύστημα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ.

Η  Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί παρά να διαφωνεί τόσο με τις απορρυθμίσεις τις οποίες προώθησε η ΝΔ όσο και με τα αντιμεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν στη νέα κυβέρνηση.

Στην πολιτική το timing είναι παράμετρος αποφασιστικής σημασίας. Σήμερα, όχι αύριο, πρέπει να ξεφύγουμε οριστικά από τις παθογένειες του ελληνικού κομματικού συστήματος, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η κρίση δεν θα ξεπεραστεί. Να λέμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το κομματικό κόστος. Να παρουσιασθεί και να εφαρμοσθεί στην χώρα μας ένα ευρύ πλέγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς που θα αλλάξει τη χώρα. Αφορά πρωτίστως τους πολίτες της χώρας και όχι τους εταίρους.  Για να γίνουν όμως οι μεταρρυθμίσεις απαιτείται άμεσα και η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για την έξοδο από την κρίση. Όμως και αυτό το θέμα δεν έχει προχωρήσει έως σήμερα.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων έφτασε. Δεν μπορεί να συνεχισθεί η σημερινή κατάσταση. Μία έντιμη οριστική συμφωνία, ένας προωθητικός συμβιβασμός εντός ευρωζώνης και Ε.Ε. απαιτείται άμεσα με τους εταίρους. Η αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει.

Είναι φανερό λοιπόν ότι η πορεία των πολιτικών εξελίξεων δείχνει ότι η Δημοκρατική Αριστερά, το κόμμα της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς που έχει ως θεμελιώδεις αρχές τον αριστερό ευρωπαϊσμό και δημοκρατικό σοσιαλισμό, έχει πολλά να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία στις δύσκολες σημερινές συνθήκες και με αυτό το σκεπτικό πορεύεται στο Συνέδριο της.

Επιδίωξη μου είναι να γυρίσουμε σελίδα αλλάζοντάς τα όλα. Στόχος μου είναι να αποκτήσουμε διακριτό πολιτικό πλαίσιο ως ένα προοδευτικό αριστερό κόμμα της ανανέωσης και της μεταρρύθμισης με καθημερινές παρεμβάσεις και συστηματικές δράσεις. Ο ρόλος μας είναι σημαντικός στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας. Είναι όμως απαραίτητη και η ενίσχυση της ιδρυτικής μας ταυτότητας ως κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Σε αυτή την πρόκληση πρέπει να απαντήσουμε θετικά με στόχο να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχόλια