Με τα λόγια αυτά «Πάλιν το ποτηράκι σου (καυκί) ήπιες πάλι το νου σου έχασες» υποδέχτηκε στον Ιππόδρομο ο λαός τον αυτοκράτορα Φωκά που είχε καθυστερήσει να προσέλθει στο θέαμα. Το δίστιχο τραγουδήθηκε από τους Πράσινους και λέγεται ότι ο αυτοκράτορας οργίστηκε τόσο ώστε να διατάξει τη σφαγή 3.000 θεατών!

Ακολούθησε δε και ο απηνής πολιτικός διωγμός των αντιπάλων του. Δυστυχώς, μεταξύ των ανθρώπων που θεώρησε ο Φωκάς επικίνδυνους, ήταν και οι δύο ικανότεροι αρχιστράτηγοί του

Τι σημειολογία ! Εκπληκτική η σημειολογική σχέση των γεγονότων εκείνων των ημερών στο Βυζάντιο με τη σημερινή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα…

Δεν γνωρίζω αν ο σημερινός Πρωθυπουργός ήπιε τον καύκον, ένα ποτήρι κρασί δηλαδή επιβαρυμένο φυσικά με τον ειδικό φόρο και, με αυξημένο δείκτη πολιτικής αλαζονείας, «διέταξε» και αυτός, όπως ο αυτοκράτορας Φωκάς, τη… «σφαγή» όχι μόνο των πέντε και πλέον χιλιάδων διαμαρτυρομένων αγροτών στην πλατεία Συντάγματος αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων άλλων μαρτύρων .

Όντας δε σε κατάσταση διαρκούς πολιτικής μέθης, έστειλε άνευ ψαλμών και δεήσεων εις το πυρ το εξώτερον και έναν εκ των μέχρι πρότινος  εμπίστων υπαρχηγών, τον μετριοπαθή Σακελλαρίδη με την εντολή «αν διαφωνείς παραιτήσου και δώσε την έδρα στο κόμμα» για να επιβεβαιωθούν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τα περί σημειολογίας που αναφέρω πιο πάνω.

Να σημειώσω δε ότι ο Αυτοκράτορας Φωκάς υπήρξε σφετεριστής του θρόνου – πολλοί κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα για οικειοποίηση των παρακαταθηκών της Αριστεράς με όχι θεμιτό τρόπο – και δεν άργησε να αποκαλύψει τον ειδεχθή του χαρακτήρα, αφήνοντας το λαό να αναρωτιέται αν έπραξε σωστά με την επιλογή του αυτή ! Απίστευτη ταύτιση του τότε με το σήμερα !

Η ιστορία γράφει μάλιστα ότι ο Φωκάς , προκειμένου να σταθεί στην εξουσία, επέτρεψε σε εχθρούς του Βυζαντίου να διεισδύσουν και να εγκατασταθούν σ’ αυτό έναντι τιμήματος, αυτού της προστασίας του Αυτοκράτορα. Άλλο ένα παράδοξο αλλά δεδομένο. Δεξιοί, ακροδεξιοί, τέως σοσιαλιστικά φυντάνια , παρεισφρήσανε στον κήπο της αριστερής Εδέμ του ΣΥΡΙΖΑ προσφέροντας απλόχερα λιβάνι, δώρα και κοινοβουλευτική προστασία υπό το βλέμμα της πάλαι ποτέ επάρατης Τρόικα.

Στο τέλος δε της αυτοκρατορικής διαδρομής ο Φωκάς έμεινε με πολύ λίγους φίλους. Ανάμεσα στους εναπομείναντες συνομιλητές του,  ο πιο ισχυρός ήταν ο Πάπας της Ρώμης του οποίου βέβαια ο Φωκάς βιάστηκε να αναγνωρίσει το Πρωτείο…. Τώρα εξηγείται και το διαρκές πέρα δώθε του Αλέξη στην Ιερά Σύνοδο και οι διαρκείς εναγκαλισμοί με τον Αρχιεπίσκοπο. Το Πρωτείο της Εκκλησίας έναντι πάσης άλλης εγχώριας εξουσίας  και παρά τα αντιθέτως υπεσχημένα της ημέρες της αριστερής αντιπολίτευσης, όχι μόνο δεν αμφισβητήθηκε αλλά τουναντίον κατοχυρώθηκε !

Μέγιστοι οι στοίχοι του Κώστα Τριπολίτη Αλέξη :

“Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε
είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα
και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσαμε
στο εξής θα παίζουμε σ’ αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα”

Σχόλια