Ο Φράνκο Κορλιανό, μία από τις ελληνόφωνες και πιο χαρακτηριστικές φωνές της Κάτω Ιταλίας, γνωστός από το θρυλικό «γκρεκάνικο» τραγούδι «Άντρα μου πάει», πέθανε σε ηλικία 67 ετών.

Ο ποιητής, ζωγράφος και μουσικός, Φράνκο Κορλιανό, γεννήθηκε το 1948. Εργαζόμενος ως υπάλληλος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς του Λέτσε, έζησε από κοντά το δράμα των γυναικών που έβλεπαν τους άνδρες τους να φεύγουν με τα τρένα στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Αυτές τις σπαρακτικές εικόνες αποχωρισμού περιγράφει στο τραγούδι του «Άντρα μου πάει», το οποίο ερμήνευσε πρώτη φορά η Φραντσέσκα Λίτσι, στο ντοκιμαντέρ «Πολεμόντα» του Δημήτρη Μαυρίκιου, το 1975.

Τη βαθιά θλίψη της για το θάνατο του Φράνκο Κορλιανό, εξέφρασε η Μαρία Φαραντούρη, που έκανε διάσημο το «Άντρα μου πάει» στη χώρα μας.

«Από τον Δημήτρη Μαυρίκιο γνώρισα τον Φράνκο Κορλιανό. Ήρθε στην Ελλάδα, μου έδωσε το τραγούδι του. Ένα αριστούργημα. Σπουδαίο πολιτικό τραγούδι» σχολίασε η Μαρία Φαραντούρη, η οποία το συμπεριέλαβε στον δίσκο της «Τραγούδια διαμαρτυρίας από όλο τον κόσμο», το 1979, και έκτοτε το τραγουδά πάντα στις συναυλίες της. «Ένας ευαίσθητος, γλυκύτατος άνθρωπος. Και πόσο Έλληνας! Πάντα μου μιλούσε στα ελληνικά. Μ’ αυτή τη χαρακτηριστική προφορά των Ιταλών, όμως ελληνικά», σημείωσε.

Σχόλια