Εκδήλωση με θέμα το πλαίσιο των κυβερνήσεων συνεργασίας πραγματοποιούν το γερμανικό Friedrich Ebert Stiftung και το ελληνικό Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στην οποία το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μία δήλωση του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Παπαμιμίκου υπέρ του να δίδεται το μπόνους των 50 εδρών και σε συνασπισμό κομμάτων, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαμιμίκος δήλωσε: «Η νέα πραγματικότητα που βιώνουμε λοιπόν, επιβάλλει και νέο τρόπο συμπεριφοράς. Οι κυβερνητικοί εταίροι, όποιοι και αν είναι αυτοί, αντί να εξαντλούνται σε ασκήσεις διαφοροποίησης προκειμένου να αποφύγουν τη φθορά, θα ήταν καλύτερα να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη διατύπωση προτάσεων για βελτίωση του κυβερνητικού έργου. Κάπως έτσι, θα ήθελα να φτάσω στο σήμερα. Όπου, έστω και σε πολύ βασικά ζητήματα, σήμερα υπάρχουν συγκλίσεις, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ».

“Σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ευρύτερες συναινέσεις, θα μπορούσε να εισαχθεί ειδική πρόβλεψη πως ένας συνασπισμός κομμάτων να μπορεί να λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών σε περίπτωση νίκης, χωρίς καμία προϋπόθεση,εφ’ όσον όμως ικανοποιείται μια αναγκαία συνθήκη: Να έχει ο συνασπισμός αυτός, καταθέσει προεκλογικά το ενιαίο πρόγραμμα του, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ότι τα κόμματα που τον απαρτίζουν μετεκλογικά θα συνεργαστούν μεταξύ τους, έχοντας συγκεκριμένο πρόσωπο ως πρωθυπουργό”, είπε ο κ.Παπαμιμίκος.

“Από πριν όμως η συμφωνία. Όχι μετεκλογικά, όχι στο πόδι, όχι στη βάση σκοπιμοτήτων και προσωπικών φιλοδοξιών.  Να ξέρει ο πολίτης ποιοι σχηματισμοί, θα στηρίξουν ποιες μεταρρυθμίσεις, πριν πάει να ψηφίσει” πρόσθεσε.

Δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες για σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να τεθεί επικεφαλής ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου, στο οποίο η Ν.Δ θα μπορούσε να συμπορευθεί με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, οι δηλώσεις αυτές θεωρήθηκαν ως ένα άνοιγμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Axel Schaefer, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο κ.Παπαμιμίκος, ο αντιπροέδρος της Βουλής από την πλευρά του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.

Τη συζήτηση συντόνισε η πρόεδρος του Δικτύου Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ εισαγωγή στη συζήτηση πραγματοποίησε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Θανάσης Διαμαντόπουλος και χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής του ελληνικού παραρτήματος του Friedrich Ebert Stiftung, Χρήστος Κατσιούλης

Σχόλια