Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσε σήμερα το Ισραήλ και τη Χαμάς να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να «σεβαστούν τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία των πολιτών».

Σε μια ομόφωνη ανακοίνωση τα 15 μέλη του Συμβουλίου κάλεσαν «στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, στην αποκατάσταση της ηρεμίας και στην επιβολή της κατάπαυσης του πυρός του Νοεμβρίου του 2012».

Οι 15 χώρες εκφράζουν «τη μεγάλη τους ανησυχία σχετικά με την κρίση στη Γάζα και για την προστασία και ευημερία των πολιτών και στις δύο πλευρές».

Εκφράζουν «την υποστήριξή τους στο ενδεχόμενο μιας επανάληψης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων με στόχο να επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία ειρήνης που θα βασίζεται στη λύση των δύο Κρατών».

Σύμφωνα με διπλωμάτες αυτή η σύντομη ανακοίνωση συμβολικής σημασίας είναι το αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων των τελευταίων δύο ημερών, κυρίως μεταξύ της Ιορδανίας, του μοναδικού αραβικού κράτους μέλους του Συμβουλίου, και των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια «ανακοίνωση στον Τύπο» που συγκεντρώνει την ομόφωνη έγκριση των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου και όχι για ένα σχέδιο ψηφίσματος, που είναι γενικά πιο δεσμευτικού χαρακτήρα και καταλήγει σε μια ψηφοφορία.

Σχόλια