Σε έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, έχουν κληθεί το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και στελέχη της κυβέρνησης, με στόχο την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, μετά την επέλαση της Μαρίν Λεπέν στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι σημαντικότεροι υπουργοί της κυβένρησης, Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, Γεωργίας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ και ο υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ.
Μετά το ιστορικά υψηλό ποσοστό της Μαρίν Λεπέν (24,7%)και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό των Σοσιαλιστών (14,3%), ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται εκ νέου σε αδιέξοδο και, κατά την άποψη των πολιτικών αναλυτών, είναι εκ νέου υποχρεωμένος να απευθυνθεί στο γαλλικό λαό.
Μετά την εκλογική της νίκη, η Μαρίν Λεπέν ζήτησε διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.
Η δυσκολία όμως αυτή τη φορά είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερα περιθώρια κινήσεων, έχοντας ήδη αλλάξει τον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό, μόλις πριν προ διμήνου, μετά τις δημοτικές εκλογές.
Ήλπιζε ότι ο Μανουέλ Βαλς, που ήταν μονίμως ψηλά στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Γάλλων. Το «φαινόμενο Βαλς» όμως δεν έπιασε και η χθεσινή ήττα θεωρείται και ήττα του πρωθυπουργού.
Με το στενό του επιτελείο τη Δευτέρα, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να προετοιμασθεί για τα επόμενα βήματα και πρώτ’ απ’ όλα για την αυριανή άτυπη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες, στο δείπνο με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Εκτιμάται ότι στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, ο γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει, ιδιαίτερα την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, για μια «χαλάρωση» της οικονομικής γραμμής της Ευρώπης.
Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να εξηγήσει στους Γάλλους τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσε να κρατήσει τις υποσχέσεις του για «αλλαγές στην Ευρώπη» και να τους πείσει ότι οι αλλαγές αυτές είναι ακόμα δυνατές, χωρίς τη ρήξη με την ΕΕ.
Σχόλια