Στον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή των τριών κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, επιμένει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, διατηρώντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στην ΠΓΔΜ.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα εκφράζει την πεποίθηση ότι «πολύ σύντομα θα εκλέξει μια νέα κυβέρνηση», μετά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι στην προεδρία της Βουλής, εξέλιξη η οποία πυροδότησε τα πρωτοφανή επεισόδια της Πέμπτης.

Ο Τζαφέρι είναι μέλος της αλβανικής μειονότητας και αποτελεί τον πρώτο Αλβανό πρόεδρο της Βουλής της γειτονικής χώρας. Η εκλογή του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εθνικιστικού κόμματος του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρουέφσκι (VMRO-DPMNE), αλλά και περίπου 100 διαδηλωτών, οι οποίες εισέβαλαν στο κτήριο της Βουλής.

«Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου εξελέγη με βάση τον νόμο και μια νέα κυβέρνηση θα εκλεγεί προσεχώς, με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους» επισημαίνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, κατηγορώντας τη δεξιά ότι προσπαθεί να εμποδίσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Πάντως, ο πρόεδρος της χώρας, Ιβάνοφ, αρνείται σταθερά να δώσει εντολή σχηματισμού στον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να αποφευχθεί η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία -κατά τον ίδιο- θα απειλούσε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ.

Μεσολάβηση των ΗΠΑ

Στην ΠΓΔΜ αναμένεται να αφιχθεί σήμερα ο αναπληρωτής βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, προκειμένου να συμβάλει στην εκτόνωση της πολιτικής κρίσης, η οποία κορυφώθηκε την Πέμπτη με την εισβολή εθνικιστών διαδηλωτών στο κτήριο της Βουλής.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους και επομένως, η άσκηση αμερικανικής πίεσης για αμοιβαίες υποχωρήσεις θεωρείται δεδομένη.

Μέχρι στιγμής, οι διεθνείς εκκλήσεις για συναίνεση και τήρηση της νομιμότητας έχουν πέσει στο κενό, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι την ίδια κατάληξη θα έχει και η αμερικανική παρέμβαση.

Απειλεί με πόλεμο την ΠΓΔΜ ο UCK

«Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τη γη της Ιλλυρίδας από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και των συνεργατών του οι οποίοι αντιμετωπίζουν ως ζόμπι στους Αλβανούς. Σύντομα θα δράσουμε και θα πάρουμε εκδίκηση για τη δολοφονία τους από τους Σλαβομακεδόνες για τον θάνατο των αδελφών μας στις γειτονιές Μπρόδετς και Σόποτ του Κουμάνοβο».

Αυτή η ανακοίνωση- όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο- της παραστρατιωτικής εθνικιστικής αλβανικής οργάνωσης του UCK, δηλαδή του Αλβανικού Εθνικού Στρατού, διεγείρει νέους φόβους για κλιμάκωση της έντασης στα Βαλκάνια, με απρόβλεπτες συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή, αλλά ακόμα και για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στην ΠΓΔΜ.

Σχόλια