Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην ΠΓΔΜ, στη βάση της συμφωνίας των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων από τις 15 Ιουλίου 2015, με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα.

Στις 15 Ιανουαρίου, βάσει της συμφωνίας, θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στα τέλη Απριλίου. Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι θα παραιτηθεί, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο επικεφαλής της οποίας θα προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Το όνομα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη,ενώ ο Ν. Γκρούεφσκι, ερωτώμενος σχετικά, δήλωσε ότι την απόφαση για το ποιος θα ηγηθεί της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα λάβουν τις επόμενες ημέρες τα όργανα του κόμματος.

Τις εξελίξεις σχετικά με την παραίτησή του και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης επιβεβαίωσε χθες ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος επανέλαβε ότι θα τηρηθεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα για διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Απριλίου.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση αναφέρει ότι η συμμετοχή της στις εκλογές εξαρτάται από την εκπλήρωση των προϋποθέσεων εκείνων που θα διασφαλίζουν αδιάβλητες και δημοκρατικές εκλογές και κατηγορεί τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι φέρει προσκόμματα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων της συμφωνίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Μάλιστα, κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι πρέπει να αναβληθούν για μερικούς ή περισσότερους μήνες οι εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Απριλίου, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μία “τίμια” εκλογική αναμέτρηση.
Από την πλευρά του, ο Ν. Γκρούεφσκι απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς της αντιπολίτευσης και την κατηγορεί ότι αναζητά δικαιολογίες για να αναβληθούν οι εκλογές του Απριλίου, φοβούμενη ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.

Ο Ν. Γκρούεφσκι, οποίος βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 2006, τάσσεται κατηγορηματικά κατά του ενδεχομένου αναβολής των εκλογών του Απριλίου, καθώς είναι απολύτως βέβαιος ότι θα επικρατήσει σε αυτές και επιθυμεί η όλη κατάσταση να ξεκαθαρίσει και να επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο το συντομότερο δυνατόν.
Κατά του ενδεχομένου αναβολής των εκλογών του Απριλίου τάσσεται και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται και πάλι σοβαρές διαφωνίες στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και της αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεβ σχετικά με την εφαρμογή μίας σειράς μέτρων που προβλέπονται από τη συμφωνία της 15ης Ιουλίου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα “ρευστό” σκηνικό.

Η όλη κατάσταση ίσως ξεκαθαρίσει κάπως κατά την επίσκεψη στα Σκόπια, το επόμενο διάστημα, τού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, με τη μεσολάβηση του οποίου επετεύχθη η συμφωνία του Ιουλίου για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ.

Ο κ. Χαν,σε επιστολή που απέστειλε το προηγούμενο διάστημα στους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής.
Οι Βρυξέλλες φέρονται να προβληματίζονται για τις συνεχείς διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, οι οποίες “πολώνουν” το κλίμα και απειλούν τη διαδικασία επίλυσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Σχόλια