Ανησυχία για τη δημόσια υγεία προκαλεί η πληροφορία ότι γερμανική εταιρεία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων διακίνησε παράτυπα εκατοντάδες τόνους υδραργύρου και σύμφωνα με το kathimerini.gr, δεκάδες τόνοι εντοπίστηκαν σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο.

Η εταιρεία φέρεται να έριξε στην ευρωπαϊκή – και όχι μόνο – αγορά 1.000 και πλέον τόνους υδραργύρου, που προήλθε από επεξεργασία επικίνδυνων αποβλήτων, μέσω εταιρειών που δεν υποχρεούνταν να τηρούν τις αυστηρές συνθήκες που απαιτούνται, κερδίζοντας έτσι χρήματα.

Από τα επικίνδυνα απόβλητα, έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με την παραπάνω πηγή, 800 τόνοι, από τους οποίους οι 100 στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο, μία ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή, λόγω των πολλών βιομηχανιών που είναι εγκατεστημένες κοντά στον αστικό ιστό.

Οι υπόλοιποι 300 τόνοι βρέθηκαν στη Σιγκαπούρη, από 100 σε Ολλανδία, Δανία και Ελβετία και 80 τόνοι στην Κωνσταντινούπολη.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, από τους 100 τόνους υδραργύρου που εισήχθησαν, περίπου 50 τόνοι εξήχθησαν για την Τουρκία, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα βρίσκεται στις αποθήκες.

Η γερμανική εταιρία εξήγαγε τον υδράργυρο ως επικίνδυνο εμπόρευμα και χρησιμοποίησε πιστοποιημένες προς τον σκοπό αυτό μεταφορικές εταιρίες. Μια εξ αυτών ελληνική, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, πρόκειται για σοβαρότατο περιβαλλοντικό έγκλημα, αφού η ποσότητα υδραργύρου που περιέχεται σε τέσσερα θερμόμετρα, αρκεί για να μολύνει τα νερά λίμνης 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Επισημαίνεται επίσης, ότι ο υδράργυρος αποτελεί άκρως επικίνδυνη ουσία αφού προκαλεί σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.

Σχόλια