Τον σκελετό του νεκρού στον τάφο της Αμφίπολης βρήκαν οι αρχαιολόγοι. Ο σκελετός θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες για να αποκαλυφθούν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά του, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη είπε ότι ο τάφος ανήκει σε επιφανή μακεδόνα στρατηγό.

Στη συνέντευξη Τύπου, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός μεγάλου κιβωτιόσχημου τάφου με μήκος 3,23 μέτρων στον τρίτο θάλαμο, σε βάθος 1,60 μέτρων από τους λίθους του δαπέδου. Στον χώρο βρέθηκαν υπολείμματα από το ξύλινο φέρετρο. Ο σκελετός βρέθηκε μέσα και γύρω από τον τάφο.

Πιθανότατα, όπως αναφέρει, πρόκειται για μνημείο «αφηρωϊσμένου νεκρού», δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

Αυτό που εντυπωσιάζει, είναι το μέγεθος του μνημείου, μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, που όμοιά της δεν έχει βρεθεί στη Μακεδονία. Το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή του θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ. «Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητάς του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής».

Δηλώσεις των συντελεστών της ανασκαφής:

Η επικεφαλής της ανασκαφής, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου:
«Η ανασκαφή στον τάφο Καστά ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, έχουμε έναν καταπληκτικό τάφο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες που έδωσαν την ψυχή τους γι αυτή την ανασκαφή, από το υπουργείο Πολιτισμού μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο και πέρα από αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον πρύτανη του ΑΠΘ, που ήρθε στην ομάδα μας και τον Γρηγόρη Τσόκα για να συνεχίσουμε τον αγώνα και τη δουλειά μας στον Τύμβο. Η ανασκαφή δεν έχει σταματήσει, θα συνεχίσουμε γιατί ακόμη η περίβολος μας διαφυλάσσει πολλά μυστικά».

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του υπ. Πολιτισμού ανέφερε ότι «με την αποκάλυψη του κιβωτιόσχημου τάφου και του σκελετού του νεκρού ολοκληρώνεται η φάση αυτή της αρχαιολογικής έρευνας. Υπολείπονται πολλά να γίνουν για το συνολικό μνημείο το οποίο καλύπτει ο Τύμβος Καστά. Είμαστε πραγματικά ευτυχείς που ένα τόσο σημαντικό μνημείο προστίθεται στο παζλ της ιστορίας και της αρχαιολογίας της περιοχής. Είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή που ένα τέτοιο εύρημα, ένα τόσο σημαντικό μνημείο έρχεται να συνδεθεί με όλα τα άλλα πλούσια ευρήματα της περιοχής, αποτελώντας και συμπληρώνοντας έναν πολύ σημαντικό αναπτυξιακό πόρο για το σύνολο της Μακεδονίας και της χώρας».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας δήλωσε ότι «το ΑΠΘ έθεσε από την πρώτη στιγμή το σύνολο του επιστημονικού του οπλοστασίου στη διάθεση της ανασκαφής στην Αμφίπολη. Χαιρόμαστε σήμερα που έχει επιλεγεί το Εργαστήρι της Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής για να κάνει τις κατάλληλες έρευνες ηλεκτρικής διασκόπησης στον λόφο Καστά. Θα καλύψουμε τα έξοδα της έρευνας στο ύψος των 12.000 ευρώ και ελπίζουμε ότι θα ανακοινώσουμε και άλλα χρήσιμα ευρήματα στο λόφο Καστά».

Τέλος, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, επισήμανε ότι το τμήμα του θα εφαρμόσει τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας η οποία θα τους δώσει την ηλεκτρική απεικόνιση του εδάφους. Ανέφερε δε ότι «η μέθοδος αυτή έχει συνεισφέρει με καθοριστικό ρόλο κάνοντας γνωστό το εργαστήριό μου σε παγκόσμια κλίμακα και έχει βραβευθεί γι’ αυτό».

Σχόλια