Το Ισραήλ συνεχίζει ακάθεκτο τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και ο κατάλογος με τους νεκρούς, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, συνεχίζει να μεγαλώνει.

Τα θύματα έχουν φτάσει τα 172, οι εκτοπισμένοι αγγίζουν τις 20.000 και οι διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία δεν εισακούονται παρά και τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, λίγες ώρες πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των αράβων υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο με θέμα τη σύγκρουση στη Γάζα, ενώ η βία μαίνεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η ΕΕ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στη Γάζα, όπου αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας κάνουν λόγο για τουλάχιστον 172 Παλαιστίνιους νεκρούς, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, και τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.130 πέραν των σημαντικών υλικών ζημιών. Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν τις ανθρώπινες απώλειες και να επανέλθουν στην ηρεμία. Είμαστε σε επαφή με τις πλευρές στην περιοχή με στόχο την επίτευξη άμεσης εκεχειρίας», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια στην πόλη της Γάζας και στον προσφυγικό καταυλισμό στο Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στο κέντρο του παλαιστινιακού θύλακα, καθώς και στις πόλεις Τζαμπαλίγια και Μπέιτ Λαχίγια στο βορρά, κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ, το οποίο κάλεσε χθες τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πολλές οικογένειες, ωστόσο, επέστρεψαν σήμερα στα σπίτια τους.

«Πάρα πολλοί παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και μια χερσαία επιχείρηση το μόνο που θα κάνει είναι να βαρύνει τον απολογισμό των θυμάτων» προειδοποίησε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για εκεχειρία.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε εκ νέου στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα χτυπήσει «τη Χαμάς με όλο και μεγαλύτερη σφοδρότητα» κατηγορώντας το ισλαμιστικό κίνημα ότι χρησιμοποιεί «τον πληθυσμό για ανθρώπινη ασπίδα».

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις προετοιμασίες για μεγάλη χερσαία επιχείρηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η συνεδρίαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας υπό την προεδρία του Μπενιαμίν Νετανιάχου ολοκληρώθηκε αργά χθες, χωρίς να ληφθεί απόφαση για χερσαία επίθεση.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν πρόθυμες να βοηθήσουν να επιτευχθεί ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι επικεφαλής της γερμανικής και της ιταλικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και Φεντερίκα Μογκερίνι αναμένονται εντός της ημέρας στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού που επικαλείται πηγές «στο υψηλότερο επίπεδο» των υπηρεσιών ασφαλείας, υπάρχουν «τέσσερις δίαυλοι στην προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας: το Κατάρ, η Παλαιστινιακή Αρχή, οι Αμερικανοί και οι Αιγύπτιοι. Κατά τις πηγές αυτές, ο αιγυπτιακός δίαυλος είναι ο ισχυρότερος, ο σημαντικότερος και αυτός που ενώνει όλους αυτούς τους διαύλους επικοινωνίας».

Σχόλια