Συνεχίζονται οι ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις και αυξάνει ο αριθμός των βουλευτών που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν θα ψηφίσουν την προωθούμενη ρύθμιση για το γάλα, επισκιάζοντας το πανηγυρικό κλίμα που θέλησε να δώσει τις πρώτες ώρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας με την Τρόικα, η κυβέρνηση .
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος πρώτος εξέφρασε την διαφωνία του με την προωθούμενη ρύθμιση απειλώντας με παραίτηση, δήλωσε πως αναμένει την διαμόρφωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας για να τοποθετηθεί.
Τη διαφωνία τους με τα μέχρι τώρα δεδομένα επανέλαβαν, εξάλλου, ο Γιώργος Βλάχος, ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής ζήτησε την σύγκλιση της Κ.Ο. της Ν.Δ., ο Θάνος Μωραϊτης, ο Μιχάλης Κασσής και η Δάνης Τζαμτζής, ενώ στην ομάδα προστέθηκε και ένας ακόμα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Σηφουνάκης.
Ο Πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς, από τις Βρυξέλλες, εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τη στάση των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που φέρονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν την ρύθμιση για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος χαρακτηρίζοντας «παραφωνίες» τα όσα ακούγονται από βουλευτές και δηλώνοντας ότι «προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά όπως πρέπει».
Σε ερώτηση που του έγινε κατά την συνέντευξη τύπου μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για το κατά πόσο θα κλονιστεί η συνοχή της κυβέρνησης είπε: «Είναι άδικο αλλά και στενάχωρο για τον κόσμο τη μέρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες και ιδιαίτερα όταν μαθαίνω ότι επίσημα πια στον ΣΥΡΙΖΑ διερωτώνται αν θα καταφέρουν να μείνουν ένα ενιαίο κόμμα». Απέφυγε όμως, συστηματικά, να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του στενού του συνεργάτη, κ. Μπαλτάκου, ότι γεννήθηκε και θα πεθάνει αντικομμουνιστής, ταχτική που υιοθετήθηκε και από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σαφώς πιο χαμηλούς τόνους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις.
Ήδη, στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαρ. Τρικούπη κάνουν υπολογισμούς για ενδεχόμενες απώλειες που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που αθροίζει 153 βουλευτές (ΝΔ και ΠαΣοΚ), ενώ προσμετρούν άλλους δυο, τους κκ. Ανδρ. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη που θεωρούν ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Το ερωτηματικό εδώ παραμένει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι θα περιμένει να διαβάσει πρώτα το τελικό κείμενο και μετά να τοποθετηθεί.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείονται αλλαγές, ακόμα και στη διατύπωση της οδηγίας, για να αποφευχθούν «ατυχήματα» στην ψηφοφορία.
Το νομοσχέδιο θα έρθει τελικά σε τρία άρθρα, το πρώτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το δεύτερο για τα φορολογικά και το τρίτο για τις διαρθρωτικές αλλαγές, στο οποίο πιθανότατα θα περιλαμβάνεται και ο τρόπος διάθεσης του κοινωνικού μερίσματος. Προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Παρασκευή, να συζητηθεί με τη μορφή του «κατεπείγοντος» και να ψηφιστεί τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα.
Για την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, μετά και την προφυλάκιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, απαιτούνται πλέον όχι 151 αλλά 148 θετικές ψήφοι βουλευτών, αριθμός που μπορεί να είναι και μικρότερος αν υπάρχουν απουσίες στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.