Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι η χώρα του έχει ακόμη μακρύ δρόμο για την ειρήνη και ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, η οποία συμφωνήθηκε την Πέμπτη στη Λευκορωσία, θα τεθεί σε εφαρμογή.

«Δεν θέλω να έχει κανείς ψευδαισθήσεις και δεν είμαι αφελής: εξακολουθούμε να έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο για την ειρήνη», δήλωσε ο κ. Ποροσένκο, στη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτικό πεδίο ασκήσεων.

«Ουδείς είναι πεπεισμένος ότι οι προϋποθέσεις για την ειρήνη που υπογράφηκαν στο Μινσκ θα εφαρμοσθούν αυστηρά», πρόσθεσε.

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίσθηκαν το πρωί από οβίδα ανταρτών στην πόλη Στσάστια, κοντά στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης η οποία ελέγχεται από το Κίεβο.

«Η οβίδα έπεσε σε μια καφετέρια όπου βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι», ανέφερε ο Χενάντι Μοσκάλ σε δήλωση την οποία δημοσιοποίησε στο Διαδίκτυο, προσθέτοντας ότι άλλες οβίδες έπληξαν άλλα σημεία της πόλης.

«Το σύστημα θέρμανσης της πόλης έχει υποστεί ζημιές, οι γραμμές ηλεκτροδότησης έχουν υποστεί επίσης βλάβες, όπως και το σύστημα υδροδότησης. Μ’ αυτόν λοιπόν τον τρόπο γίνεται η προετοιμασία για μια συνολική κατάπαυση του πυρός», προσθέτει ο κ. Μοσκάλ στη δήλωσή του.

Εξάλλου οι ουκρανικές στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν στο Κίεβο ότι δυνάμεις των φιλορώσων ανταρτών ενισχύουν τις θέσεις τους στις κύριες περιοχές της ζώνης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

«Ο εχθρός συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις του στις κύριες περιοχές της ένοπλης σύγκρουσης», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο, κατά την τακτική καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 11 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 40 τραυματίσθηκαν σε μάχες κατά τις τελευταίες 24 ώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών αρνήθηκαν να υπογράψουν μια συμφωνία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Το ρωσικό RIA μετέδωσε πως οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν στόχο να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός στην περιφέρεια του Ντονμπάς εντός 48 ωρών.

Ένα έγγραφο, που περιήλθε σε γνώση του Reuters κατά τις συνομιλίες, δείχνει πως οι συνομιλητές μπορεί να συμφωνήσουν στον τερματισμό των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, υπό τους όρους της απομάκρυνσης των βαρέων όπλων και της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας.

Δεν είναι σαφές αν το έγγραφο είναι μια τελική συμφωνία ή κάποιου είδους σχέδιο.

 

Σχόλια