Η Χελάν από το Μπαγκλαντές έχει υποστεί επίθεση με οξύ από τον άντρα της, γιατί η οικογένειά της δεν του έδωσε την προίκα που απαιτούσε μετά τον γάμο. Η Μαρσελίν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βιάστηκε από πέντε στρατιώτες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Η Μπιντουγκίμπ από τη Γκάνα ζει εξόριστη σε καταυλισμό «μαγισσών». Η Ινδή Χατίμα νοσηλεύτηκε για τρεις μήνες στο νοσοκομείο, γιατί ο σύζυγός της τη χτύπησε αλύπητα.

Οι παραπάνω είναι λίγες μόνο από τις κακοποιημένες γυναίκες που υποστηρίζονται από την «ActionAid» σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο 1,5 με 3 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας βίας με βάση το φύλο.

«Η ζωή μου βρίσκεται σε κίνδυνο. Μετά τον θάνατο του πατέρα μου, ο θείος μου ανέλαβε την ευθύνη μου και με αρραβώνιασε με κάποιον που δεν γνωρίζω. Με χτυπάει γιατί δεν θέλω να τον παντρευτώ» περιέγραψε στην «ActionAid» η 18χρονη Ανγκίζα από το Αφγανιστάν. Η Σούσμα από το Νεπάλ δούλευε στο σπίτι ενός γαιοκτήμονα, χωρίς να αμείβεται, ενώ το αφεντικό της τη χτυπούσε συχνά. «Είχα χάσει κάθε ελπίδα και νόμιζα ότι έφταιγε η φτώχεια μου για τα όσα βίωνα» διηγήθηκε.

Πορτρέτα και ιστορίες γυναικών από όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν βιώσει τη βία και τον ρατσισμό εξαιτίας του φύλου τους παρουσιάζονται σε έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ActionAid» αύριο, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, από τις 6 μμ έως τις 9 μμ, στην πλατεία Μοναστηρακίου και στον χώρο «ΣυνΑθηνά».

Η έκθεση εντάσσεται στη δράση αλληλεγγύης που διοργανώνει αύριο στο κέντρο της Αθήνας η «ActionAid» με θέμα «Χόρεψε τη διαδρομή μου». Υπό τους ήχους των βραζιλιάνικων κρουστών της ομάδας μουσικών «Batala», οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν σημεία της Αθήνας, όπου γυναίκες υφίστανται καθημερινά βία, διακρίσεις, ρατσισμό και ξενοφοβία. Η χορευτική βόλτα θα ξεκινήσει στις 7.30 μμ από την πλατεία Μοναστηρακίου.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας έχει ως κεντρικό μήνυμα ότι «Η ισότητα των γυναικών είναι πρόοδος για όλους».

Η Παγκόσμια Ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε ανάμνηση της διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν στις Μαρτίου του 1857 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά και ως έκφραση συμπαράστασης στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας σε όλο τον πλανήτη και στις γυναίκες που καταφέρνουν να συνδυάσουν τους πολλαπλούς ρόλους της καθημερινότητας.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τον εορτασμό.

Το 1975 ο ΟΗΕ ξεκίνησε να γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα στις 8 Μαρτίου με στόχο να τιμήσει τις πράξεις θάρρους σημαντικών γυναικών και να κάνει έκκληση για ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Δύο χρόνια αργότερα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα, όπου αναφερόταν ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μπορεί να εορτάζεται από τα κράτη μέλη οποιαδήποτε μέρα του χρόνου, ανάλογα με τις εθνικές παραδόσεις τους.

Σχόλια