Σαφείς προειδοποιήσεις στη Δύση έστειλε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθιστώντας σαφές πως αν αποφασιστεί ο περιορισμός των συμπατριωτών του από τη χρήση των συστημάτων πληρωμών μέσω πιστωτικών καρτών των ομίλων που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρώπη, αυτό θα γυρίσει  μπούμερανγκ στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία, αφού οι επιχειρήσεις τους θα απολέσουν σημαντικά μερίδια αγοράς.

Την περασμένη εβδομάδα η Visa και η MasterCard σταμάτησαν να παρέχουν υπηρεσίες για τις πληρωμές και τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών τόσο στους πελάτες της τράπεζας Rossiya (Ρωσική Εμπορική Τράπεζα), όσο και στους πελάτες άλλων ρωσικών τραπεζών.

«Είναι πράγματι πολύ άσχημο το γεγονός ότι ορισμένες επιχειρήσεις αποφάσισαν [να επιβάλουν] περιορισμούς», δήλωσε ο Πούτιν, μιλώντας στα μέλη της Άνω Βουλής. «Νομίζω ότι αυτό απλώς θα τους στοιχίσει ορισμένα μερίδια αγοράς, μιας πολύ κερδοφόρας αγοράς», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Πούτιν συνέχισε λέγοντας ότι η Ρωσία θα δημιουργήσει ένα δικό της ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης πληρωμών μέσω πιστωτικών καρτών, εναλλακτικό προς αυτό των γιγαντιαίων αμερικανικών επιχειρήσεων Visa και Mastercard.

«Οφείλουμε να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας και θα το κάνουμε», ανέφερε ο Πούτιν κατά την ομιλία του – που αναμεταδόθηκε απευθείας από ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα – στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, όπως ονομάζεται η ρωσική άνω Βουλή.

«Σε ορισμένες χώρες όπως και η Ιαπωνία και η Κίνα τα συστήματα αυτού του είδους λειτουργούν πολύ καλά», σημείωσε ο Πούτιν.

«Άρχισαν να λειτουργούν και επικεντρώνονται πρωτίστως στις εθνικές τους αγορές, στις δικές τους επικράτειες, στους δικούς τους πληθυσμούς και γίνονται τώρα όλο και πιο δημοφιλή», παρατήρησε ο Πούτιν, χαρακτηρίζοντας «λυπηρή» τη συμπεριφορά των αμερικανικών ομίλων.

Νωρίτερα η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα και ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ είχαν επίσης ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός τέτοιου συστήματος. «Θα έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο σύστημα το οποίο να εγγυάται την απρόσκοπτη διαχείριση των εσωτερικών πληρωμών», μέσω πιστωτικών καρτών, ανέφερε η Ναμπιουλίνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, προσθέτοντας ότι περίπου το 95% των πληρωμών με πιστωτικές κάρτες στη χώρα γίνεται μέσω ξένων συστημάτων.

Ο Σιλουάνοφ πάντως από τη δική του πλευρά τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα προς το παρόν η Ρωσία να διακόψει τις συναλλαγές της με τους ομίλους Visa ή Mastercard. «Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος» να συμβεί κάτι τέτοιο, τόνισε, ωστόσο πρόσθεσε πως «παράλληλα αρχίζουμε να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στην δημιουργία του δικού μας αντίστοιχου συστήματος».

Σχόλια