Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε χθες στη Σαγκάη με τον κινέζο πρόεδρο σε μια διπλωματική κίνηση που ενισχύει τη θέση του απομονωμένου από τη Δύση ρώσου προέδρου, όμως οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να υπογράψουν την πολυαναμενόμενη συμφωνία για την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα έναντι 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Πούτιν, που είχε συνομιλίες στη Σαγκάη και με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το θέμα της Ουκρανίας, συναντήθηκε στο πλαίσιο μιας διήμερης συνόδου για την ασφάλεια στην Ασία με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αλλά και ηγέτες από το Ιράν και την Κεντρική Ασία. Ο ρώσος ηγέτης ελπίζει να επεκτείνει τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας του με την Ασία και να βρει νέες αγορές για το φυσικό αέριο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου σήμερα πωλείται στην Ευρώπη.
Οι διαπραγματευτές Ρωσίας και Κίνας δεν κατάφεραν χθες να γεφυρώσουν τις διαφορές στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβεί σήμερα πριν από την αναχώρηση του Πούτιν. Πάντως, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, το πιο πιθανό είναι η συμφωνία που θα ισχύει για 30 χρόνια, να έχει συναφθεί πριν από ένα διεθνές οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιείται στο τέλος της εβδομάδας στην Αγία Πετρούπολη. Η Μόσχα διαπραγματεύεται αυτή τη συμφωνία με το Πεκίνο εδώ και δέκα χρόνια.
Η συμφωνία θα δώσει στη Μόσχα οικονομικό και πολιτικό στήριγμα σε μια περίοδο κατά την οποία οι κυρώσεις της Δύσης, ενώ ασκούν πίεση στη Μόσχα, θεωρείται ότι δίνουν και στο Πεκίνο επιχειρήματα προκειμένου να ζητήσει πιο χαμηλές τιμές. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου έκανε έκκληση στην κινεζική ηγεσία κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα να αποφύγει να πάρει αποφάσεις που ίσως αντισταθμίσουν τις κυρώσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι, πάντως, αποδέχθηκαν την άμεση ανάγκη της Κίνας για ενεργειακές εισαγωγές προκειμένου να στηρίξει τη βιομηχανία της.
Οι δύο ηγέτες μίλησαν και για την Ουκρανία και σε κοινή τους ανακοίνωση ζητούν «την έναρξη συνομιλιών στις οποίες να συμπεριλαμβάνονται όλες οι πλευρές, με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση και να επιλυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα με ειρηνικό, πολιτικό τρόπο». Στο ανακοινωθέν γίνεται έκκληση για την καθιέρωση διεθνών κανονισμών ώστε να περιοριστεί η χρήση της τεχνολογίας των υπολογιστών που αποφέρει «πλήγματα στην εθνική κυριαρχία», μια αναφορά σε προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης των επικρίσεων που δέχονται διαδικτυακά αυταρχικές κυβερνήσεις. Το Πεκίνο προσπαθεί να μπλοκάρει υλικό που επικρίνει την εξουσία τού ενός κόμματος, ενώ η Μόσχα έχει ενισχύσει τους ελέγχους. Μάλιστα, ρώσος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να απαγορευθεί η πρόσβαση στο twitter.
Ο Πούτιν και ο Σι παρευρέθησαν στην υπογραφή 49 συμφωνιών συνεργασίας σε τομείς όπως οι μεταφορές, οι υποδομές και η ενέργεια, χωρίς όμως να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα αφότου ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την προεδρία της χώρας στις αρχές του 2013 και η πρώτη χώρα που επισκέφθηκε ήταν η Ρωσία, υπογραμμίζοντας τη σημασία των διμερών σχέσεων.
ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις με συμμετοχή 14 πλοίων και πραγματικά πυρά, στη βόρεια περιοχή της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας. Εχουν αναπτύξει στρατηγική συμμαχία μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991, θέλοντας να αντισταθμίσουν την αμερικανική επιρροή, ιδιαίτερα στην Κεντρική Ασία.
Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και μια κατ’ αρχήν συμφωνία για το φυσικό αέριο που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2013 και προέβλεπε ότι η Gazprom θα παρέχει 38 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αέριο ετησίως, αρχής γενομένης το 2018, με την πιθανότητα να αυξηθούν στα 60 δισ. κυβικά μέτρα. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή αγωγού που θα συνδέει τις βορειοανατολικές περιοχές της Κίνας με έναν αγωγό που μεταφέρει αέριο από τη Δυτική Σιβηρία στο Βλαδιβοστόκ. Σε αντάλλαγμα η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις στη Ρωσία και στις εξαγωγές στρατιωτικής τεχνολογίας.
Στη συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, στη Συρία και στην κλιματική αλλαγή. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν, όπως ανακοινώθηκε, πως «η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο πολιτικά και μέσω πολιτικού διαλόγου. Ο γ.γ. σημείωσε ότι οι προσεχείς εκλογές αποτελούν ευκαιρία να κινηθεί η χώρα προς την κατεύθυνση της μακροπρόθεσμης ειρήνης και της σταθερότητας». Οσον αφορά τη Συρία, συζητήθηκαν ευκαιρίες για μια από καιρό αναμενόμενη πολιτική λύση καθώς και για «την επείγουσα ανάγκη για την ανακούφιση της δεινής ανθρωπιστικής κατάστασης των εκατομμυρίων προσφύγων και των εσωτερικών εκτοπισμένων πολιτών».
Σχόλια