Ο πρίγκιπας Κάρολος παρομοίασε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αδόλφο Χίτλερ στη διάρκεια συζήτησης που είχε με μία εθελόντρια στο Μουσείο Μετανάστευσης στον Καναδά, όπου πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη, αναφέρει την Τετάρτη ο βρετανικός Τύπος.

Το σχόλιο αυτό φέρεται να έκανε ο Κάρολος, πρώτος στη σειρά διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο, σε δεξίωση στο μουσείο προς τιμήν των βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Και τώρα ο Πούτιν κάνει ό,τι ακριβώς έκανε ο Χίτλερ», λέγεται ότι είπε ο πρίγκιπας στην εθελόντρια του μουσείου Μαριέν Φέργκιουσον, η οποία στα 13 της χρόνια κατέφυγε στον Καναδά μαζί με την εβραϊκή της οικογένεια.

Εκπρόσωπος του πρίγκιπα δήλωσε: «Δεν σχολιάζουμε ιδιωτικές συνομιλίες. Ηταν μία ιδιωτική συνομιλία σε μία δεξίωση για τους βετεράνους του πολέμου».

Ωστοσο ακόμα και σε ιδιωτικό επίπεδο η δήλωση του Καρόλου δημιουργεί σοβαρά ζητήματα καθώς πλησιάζει η τελετή στις 6 Ιουνίου για την 70η επέτειο από την Απόβαση της Νορμανδίας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι εκεί, όπως και ο ίδιος ο Κάρολος σε μια από τις πρώτες δημόσιες παρουσίες του στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, σε αυτό που ο βρετανικός Τύπος έχει ονομάσει βελούδινη διαδοχή στον θρόνο.

Η εφημερίδα Daily Mail έγραψε ότι η Μαριέν Φέργκιουσον είπε: «Είχα ολοκληρώσει την παρουσίαση της έκθεσης και μιλήσαμε για την οικογένειά μου και για το πως βρέθηκα στον Καναδά. Ο πρίγκιπας τότε είπε ‘Και τώρα ο Πούτιν συμπεριφέρεται ακριβώς σαν τον Χίτλερ. Πρέπει να πω ότι συμφωνώ μαζί του και είμαι σίγουρη ότι πολύς κόσμος συμφωνεί. Εξεπλάγην που προέβη σε αυτά τα σχόλια καθώς γνωρίζω ότι (τα μέλη της βασιλικής οικογένειας) δεν πρέπει να λένε τέτοια πράγματα αλλά ήταν από καρδιάς και ειλικρινές».

Ο Κάρολος εξήρε τη συμβολή του Καναδά στη νίκη των συμμάχων στον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο την Δευτέρα, πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα συνοδευόμενος από την σύζυγό του δούκισσα της Κορνουάλης.

Οπως έγραψε η Guardian, η επίσκεψη πριν από λίγες μέρες στην Εσθονία του νεότερου γιου του Καρόλου, του πρίγκιπα Χάρι, χαρακτηρίστηκε από πολλούς σχολιαστές ένδειξη της δυτικής στήριξης. Ο Χάρι, μάλιστα, συναντήθηκε με Εσθονούς, Βρετανούς και Αμερικανούς στρατιώτες που συμμετέχουν σε μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία τον Μάρτιο, σχολιάζει το BBC, ο ρώσος πρόεδρος έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον συνέκρινε κι εκείνη τον Πούτιν με τον Χίτλερ τον Μάρτιο, όταν η Ρωσία ξεκίνησε να εκδίδει διαβατήρια για τους ουκρανούς πολίτες. «Τώρα, αν αυτό θυμίζει κάτι, είναι ό,τι έκανε ο Χίτλερ τη δεκαετία του 30», είχε πει η Κλίντον.

Σχόλια