Μαχητές Χούδι, φιλοϊρανοί σιίτες αντάρτες, εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο της Υεμένης και το κατέλαβαν μετά από σύντομη σύγκρουση με άνδρες της προεδρικής φρουράς, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των αρχών ασφαλείας της αραβικής χώρας.

Οι φρουροί του προεδρικού μεγάρου, το οποίο φιλοξενεί το βασικό γραφείο του προέδρου της Υεμένης, Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι, δήλωσαν ότι παρέδωσαν το κτηριακό συγκρότημα στους Χούδι μετά από ένοπλη σύγκρουση η οποία διήρκεσε λίγα λεπτά.O pr;oe

Ο πρόεδρος της Υεμένης, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, είναι καλά στην υγεία του, μολονότι έγινε απόπειρα να δεχθεί επίθεση από πολιτοφύλακες.

Οι αρχές της Υεμένης κάνουν επίσης λόγο για νέες συγκρούσεις στο χώρο του προεδρικού μεγάρου.

Ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών δήλωσε από την πλευρά του ότι οι άνδρες του «προστατεύουν» το προεδρικό μέγαρο από τη λεηλασία και «δεν το έχουν καταλάβει».

Τη Δευτέρα, σιίτες αντάρτες Χούδι, άνοιξαν πυρ ενάντια στην αυτοκινητοπομπή του πρωθυπουργού της Υεμένης, Χαλέντ Μπαχά, στην πρωτεύουσα Σαναά, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, ανέφερε ο υπουργός Πληροφόρησης της αραβικής χώρας, Νάντια Αλ Σακάφ.

Ο υπουργός σημείωσε μέσω Twitter ότι μαχητές σε σημείο ελέγχου των Χούδι άνοιξαν πυρ κατά της συνοδείας του κ. Μπαχά, μετά την αποχώρηση του τελευταίου από συνάντησή του με τον πρόεδρο Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι και τον σύμβουλό του, μέλος των Χούδι, Σάλεχ Αλ Σαμάντ, στην οποία προσπαθούσαν να βρουν λύση στην πολιτική κρίση που έχει οδηγήσει σε σύγκρουση τον στρατό της – κατά κύριο λόγο σουνιτικής – χώρας με τους σιίτες αντάρτες.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Υεμένης, πάντως, έκανε ευθέως λόγο για απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού.

Σχόλια