Οι έντεκα υποψήφιοι αναγκάσθηκαν να αυτοσχεδιάσουν στη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης στο δίκτυο France2, καθώς η τρομοκρατική επίθεση βρέθηκε στο προσκήνιο.

Προτελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία, ενόψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Η συζήτηση των υποψηφίων στο France2 διαταράχθηκε βαθιά από την τρομοκρατική επίθεση και τον θάνατο ενός αστυνομικού στη Λεωφόρο των Ηλυσίων.

Μία επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, η οποία θα ανακατέψει εκ νέου την τράπουλα στο τέλος της μακράς αυτής προεκλογικής εκστρατείας.

Η τελευταία μεγάλη συνάντηση των υποψηφίων σημαδεύτηκε από την επίθεση, καθώς οι πληροφορίες έφθαναν με αργό και βασανιστικό, θα λέγαμε τρόπο -μερικές φορές αρκετά συγκεχυμένες- για το ό,τι συνέβαινε στο Σανζ Ελυζέ.

Ορισμένοι υποψήφιοι είχαν κατά κάποιο τρόπο την ευκαιρία να απαντήσουν αμέσως ενώ κάποιοι άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των Ζαν Λικ Μελανσόν, Μαρίν Λεπέν και Μπενουά Αμόν, δεν μπόρεσαν να έχουν άμεση αντίδραση καθώς δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως και ανάρτησαν μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο υποψήφιος του NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) Φιλίπ Πουτού, ο οποίος υποστηρίζει τον αφοπλισμό των αστυνομικών, είδε την πρότασή του να στρέφεται εναντίον του.

Ο υποψήφιος του «Εμπρός» Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο πρώτος που είχε αρκετά στοιχεία προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος μίλησε τελευταίος, είχε τη δυνατότητα να αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο της ομιλίας του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Στο τέλος της εκπομπής όλοι καταδίκασαν την επίθεση. Και οι εκπεφρασμένες απόψεις τους έδωσαν ενδείξεις για το πώς θα ολοκληρώσουν την προεκλογική εκστρατεία μέσα σε αυτό το κλίμα άγχους.

Οι λεγόμενοι «μικροί» υποψήφιοι προσπάθησαν, λίγο δύσκολα, να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους απολαμβάνοντας την τελευταία τους εμφάνιση στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

Ο Αμόν υπενθύμισε την ανάγκη η χώρα να μην ενδώσει στην τρομοκρατία, δηλώνοντας αργότερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «θα ήταν μεγάλο λάθος να ενδώσουμε στον φόβο και να αφήσουμε κατά μέρος τη δημοκρατική συζήτηση».

Ο νικητής των προκριματικών του σοσιαλιστικού κόμματος δεν άλλαξε την προγραμματισμένη γι απόψε ομιλία του στην Ταρν, την περιοχή του Ζαν Ζορές. Ακύρωσε όμως προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί ομιλία του.

Ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν Λικ Μελανσόν δεν θα αλλάξει το πρόγραμμά του και θα παραστεί απόψε στις 7.00 τοπική ώρα στην πολυσύχναστη συνοικία Μενιλμοντάν του Παρισιού, μαζί με τον ηγέτη των Podemos, τον Ισπανό Πάμπλο Ιγλέσιας.

O Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε την προγραμματισμένη περιοδεία του σε Ρουέν και Αράς. Κάλεσε όμως όλους τους «υποψηφίους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους».

Για τον Φρανσουά Φιγιόν, όπως δήλωσε, «στο πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε πλέον δεν υπάρχει λόγος να συνεχισθεί η προεκλογική εκστρατεία».

Ο Φιγιόν ακύρωσε τις προγραμματισμένες για περιοδείες του, μιμούμενος την Μαρίν Λεπέν. Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου είχε προγραμματίσει να μεταβεί σε ένα καταφύγιο άγριων ζώων στην περιοχή Σον-ε-Λουάρ.

Αν οι υποψήφιοι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές εμφανίσθηκαν προσεκτικοί χθες βράδυ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τόνοι θα ανεβούν, καθώς αναμένεται να καθορισθεί η επιλογή των τελευταίων αναποφάσιστων του πρώτου γύρου.

Ποιος άραγε θα επωφεληθεί από αυτό;

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής εκπομπής ο Φιγιόν δήλωσε ότι προσανατολίζεται να ξεριζώσει τον «ισλαμιστικό ολοκληρωτισμό», υποστηρίζοντας μία ισχυρή δράση σε διεθνές επίπεδο. Μία πλεονεκτική άποψη για τον πρώην πρωθυπουργό, ίσως η πιο αξιόπιστη για την κοινή γνώμη.

Η Μαρίν Λεπέν η οποία χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις εξέφρασε την οργή της για το γεγονός ότι «δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας». « Δεν θέλω να συνηθίσω την ισλαμιστική τρομοκρατία», είπε.

Οι πληροφορίες για το προφίλ του δράστη θα μπορούσε να προκαλέσει έντονες αναταράξεις τα τελευταία 24ωρα της προεκλογικής εκστρατείας. Για τον απλούστατο λόγο ότι θα μπορούσαν να επικυρώσουν ή να ακυρώσουν τις προτάσεις των υποψηφίων για τον περιορισμό της τρομοκρατικής απειλής.

Ο 39χρονος δράστης ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, είχε καταδικασθεί τον Φεβρουάριο του 2005 σε δεκαπέντε χρόνια φυλάκιση για τρεις απόπειρες δολοφονίας το 2001, μεταξύ των οποίων δύο κατά αστυνομικών.

Δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Μακρόν φαίνεται να διατηρεί το ποσοστό του 24% στον πρώτο γύρο, με την Λε Πεν ν’ ακολουθεί με 21,5% (μειωμένο κατά 1,5%).

Ο Φρανσουά Φιγιόν εξασφαλίζει 20% (αυξημένο κατά 0,5%) κι ο Ζαν Λικ Μελανσόν τον ακολουθεί με 19,5% (αυξημένο κατά 1,5%).

Για τον δεύτερο γύρο, η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του BFM TV και της L Express δίνει στον Μακρόν νίκη με 65% έναντι 35% της Λεπέν.

Σχόλια