Υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης προειδοποίησε την Ελλάδα να μη χρησιμοποιήσει το βέτο της ενάντια στην επέκταση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσής της.

«Οποιαδήποτε απόπειρα να συνδεθούν αυτοί οι δύο τομείς πολιτικής πρέπει να σταματήσει προτού ξεκινήσει» δήλωσε ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε ανησυχία στους Ευρωπαίους εταίρους του, όταν επέκρινε μια ανακοίνωση της ΕΕ, με την οποία η Ένωση προειδοποιούσε τη Μόσχα για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της, εξαιτίας του ρόλου της στην κρίση στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.

Επίσης, η απόφαση Τσίπρα να δεχθεί τον Ρώσο πρεσβευτή προτού συναντηθεί με κάποιον άλλον ξένο αξιωματούχο δεν έγινε θετικά δεκτή από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, προσθέτει το πρακτορείο.

Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να συμφωνούν ομόφωνα για την επέκταση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και η Ελλάδα ενδέχεται να ασκήσει βέτο, σχολίασε ο Ρέτγκεν, που ανήκει στο συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στην Ελλάδα ότι η κοινή δράση είναι αποφασιστικής σημασίας για την ικανότητα της ΕΕ να κάνει τη δουλειά της» υπογράμμισε.

Σχόλια