Μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με έμμεση πλην σαφή προειδοποίηση για «οδυνηρές περικοπές» στην αντίθετη περίπτωση, απευθύνει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής.

Ο Τόμσεν επισημαίνει ότι για να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις « είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών, όπως η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης όπου η πρόοδος εξακολουθεί να υστερεί, έτσι ώστε ο καθένας να πληρώνει το μερίδιο από τους φόρους που του αναλογεί». Και υπογραμμίζει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ: « Μόνο με την πρόοδο σε αυτούς τους τομείς θα είναι δυνατόν να αποφευχθούν περαιτέρω οδυνηρές περικοπές δαπανών».

Ο Τόμσεν τοποθετεί το χρηματοδοτικό κενό έως το Μάρτιο του 2016 στα 12,5 δισ, ευρώ. Εκτιμά ότι μπορούν να καλυφθούν από διάφορες πηγές όπως οι αγορές και για αυτό- όπως σημειώνει- δεν είναι ακόμη σαφές αν θα χρειαστεί νέα χρηματικά ποσά από τους ευρωπαίους εταίρους της.
Για το ζήτημα του χρέους σημειώνει ότι το «συμφωνηθέν πλαίσιο είναι αξιόπιστο υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι της θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».

Σχόλια