Οι εξελίξεις σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο είναι ραγδαίες. Η εκλογή Τραμπ άλλαξε τα δεδομένα παγκοσμίως.

Η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει σε αποφασιστική στροφή στις ασκούμενες πολιτικές για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο η ήττα του εθνικισμού στην Ολλανδία ήταν μία πολύ θετική εξέλιξη. Από μόνη της όμως δεν αρκεί.

Το ίδιο πρέπει να συμβεί στην Γαλλία και στις άλλες χώρες, και κυρίως να ηττηθεί η εθνικολαϊκιστική ατζέντα. Ταυτοχρόνως απαιτείται ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα. Με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όχι την Ευρώπη των πολλαπλών επιλογών ή ταχυτήτων, όπως δυστυχώς Ευρωπαίοι ηγέτες που είναι κατώτεροι των περιστάσεων δηλώνουν ότι επιθυμούν. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας με μια ξεκάθαρη ατζέντα που θα στοχεύει στην πολιτική ενοποίηση και όχι στην διάσπαση. Με σύγχρονες θέσεις και πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον όμως η χώρα μας συνεχίζει να είναι η εξαίρεση σε όλη την Ε.Ε. Βρίσκεται σε ένα διαρκές κύκλο μνημονίων και σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Η αξιολόγηση και πάλι δεν έκλεισε εγκαίρως με αποτέλεσμα και η αβεβαιότητα να συνεχίζεται και νέα απαράδεκτα μέτρα να υιοθετούνται από την κυβέρνηση. Η αξιολόγηση όμως πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς νέα απαράδεκτα μέτρα. Κάθε άλλη επιλογή είτε της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είτε της υιοθέτησης απαράδεκτων μέτρων στο φορολογικό, συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, θα έχει επώδυνες συνέπειες τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία.

Για την υπέρβαση της κρίσης η λύση είναι η εθνική συνεννόηση που προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και όχι η τεχνητή πόλωση και η στείρα αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί μία εντελώς αδιέξοδη πολιτική με αγκυλώσεις και εμμονές από το παρελθόν. Με μία κομματική αντίληψη για το κράτος αντί μίας αναπτυξιακής λογικής. Από την άλλη η ΝΔ δεν έχει απεμπλακεί από βαθιά συντηρητικές πολιτικές. Για να ηττηθούν όμως ο εθνικολαϊκισμός, ο νεοφιλελευθερισμός και οι συντηρητικές πολιτικές, είναι απαραίτητη η ισχυροποίηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως αυτόνομου πόλου σαφώς ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένου τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Με κοινωνικές αναφορές και στρατηγικό στόχο να αποτελέσει την ισχυρή και μεγάλη προοδευτική παράταξη της χώρας. Για αυτό σταθερή δική μας επιδίωξη είναι ένας ισχυρός φορέας της κεντροαριστεράς με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό για να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα ανατροπών και αλλαγών.

Μία προοδευτική σοσιαλδημοκρατία που θα οδηγήσει σε ένα αναπτυξιακό κράτος με σύγχρονες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής και όχι μία επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας. Με στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας για μία αρμονική συνύπαρξη και όχι σύγκρουση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με στόχο την μείωση της ανεργίας. Τώρα είναι η ώρα για την αλλαγή των πολιτικών με μία ρηξικέλευθη μεταρρυθμιστική προοδευτική ατζέντα. Για να υπάρξει ελπίδα που δεν θα βασίζεται στα ψέματα. Μία τέτοια πολιτική αλλαγή με σύγχρονη προοδευτική σοσιαλδημοκρατική ατζέντα αξίζει στην χώρα μας.

*Ο κ. Θεοχαρόπουλος είναι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ

Σχόλια