Το θέμα της ασφάλειας κυριαρχεί στην προεκλογική ατζέντα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δύο μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας, που δεν έχει συνέλθει ακόμη από τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο. Η «σκιά» των επιθέσεων έχει πέσει βαριά στην καμπάνια της Μέι, ενώ την ίδια ώρα οι πολέμιοι της την κατηγορούν για θέματα ασφαλείας.

Οι Συντηρητικοί της Μέι, έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις μετά την αποκάλυψη πως ένας εκ των τριών δραστών της επίθεσης στην αγγλική πρωτεύουσα, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλα, ήταν γνωστός στις Αρχές.

Η τελευταία δημοσκόπηση, της εταιρείας Survation για λογαριασμό του ITV, δείχνει ότι το προβάδισμα των Τόρις έχει περιοριστεί σε μόλις μια ποσοστιαία μονάδα από έξι που ήταν στην ίδια δημοσκόπηση πριν από μια εβδομάδα.

Οι δημοσκοπήσεις «καίνε» την Μέι

Η Τερέζα Μέι εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει 304 έδρες στο κοινοβούλιο στις εκλογές της Πέμπτης, 22 έδρες λιγότερες από τις απαιτούμενες 326 για αυτοδυναμία, σύμφωνα με τη σημερινή πρόβλεψη της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov.

Όταν προανήγγειλε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες η Μέι, τον Απρίλιο, το κόμμα της, οι Συντηρητικοί, φερόταν να εξασφαλίζει 330 έδρες. Την Δευτέρα, η YouGov ανακοίνωσε ότι με βάση το μοντέλο υπολογισμού που χρησιμοποιεί, οι Τόρις θα κερδίσουν 305 έδρες.

Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί εκτιμάται, με βάση το ίδιο μοντέλο, ότι θα κερδίσουν 266 έδρες, σε σχέση με 268 που ήταν την Δευτέρα.

Ένα άλλο μοντέλο, της εταιρείας δημοσκοπήσεων Lord Ashcroft Polls, προέβλεπε την περασμένη εβδομάδα αυτοδυναμία για τους Τόρις.

Έντονη αντιπαράθεση Μέι – Κόρμπιν

Από την θέση του υπουργού Εσωτερικών το διάστημα 2010-2016, η Μέι είχε την ευθύνη για τη μείωση κατά 20.000 του αριθμού των αστυνομικών σε Αγγλία και Ουαλία, κάτι το οποίο ο κύριος αντίπαλός της, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί ποτέ και ότι είναι αρκετός λόγος για να παραιτηθεί.
Η Μέι πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον Κόρμπιν για έλλειψη πυγμής στο θέμα της τρομοκρατίας. Ο αρχηγός των Εργατικών έχει δεχτεί κριτική επειδή ψήφισε κατά της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και εξέφρασε επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά στην αντίδραση των αστυνομικών απέναντι σε επιθέσεις με την εντολή να πυροβολούν για να σκοτώσουν.

Σχόλια