Ρατσιστική επίθεση εξαπέλυσε ο δήμαρχος του Λονδίνου στον Αμερικανό πρόεδρο, με αφορμή τη στήριξη του Ομπάμα στην παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ. Σε άρθρο του στην ταμπλόιντ εφημερίδα «The Sun», ο Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει πως ο Ομπάμα είναι «μισός Κενυάτης» και έχει «προγονική αντιπάθεια» για τη «βρετανική αυτοκρατορία».

Η δήλωσή του έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων την ώρα μάλιστα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα και έχει συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Εκτίμησε, δε, πως η Αμερική με τη Βρετανία θα ήταν «καλύτεροι φίλοι» αν η χώρα υποστήριζε το Brexit, για το οποίο θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Ο εκκεντρικός Τζόνσον, ο οποίος κατά καιρούς προκαλεί με τις δηλώσεις του, έκανε λόγο για την απόσυρση μίας προτομής του Ουίνστον Τσώρτσιλ από τον Λευκό Οίκο.

«Κάποιοι είπαν ότι ήταν περιφρόνηση στη Βρετανία. Κάποιοι ότι ήταν σύμβολο του μισού Κενυάτη προέδρου με την προγονική αντιπάθεια για τη βρετανική αυτοκρατορία, της οποίας ο Τσώρτσιλ ήταν ένθερμος υποστηρικτής», έγραψε ο Τζόνσον, χωρίς βέβαια να αναφέρεται στην πραγματική εκδοχή της υπόθεσης, σύμφωνα με την οποία το 2012 η προτομή μεταφέρθηκε στην ιδιωτική κατοικία του προέδρου στον Λευκό Οίκο.

«Αυτό είναι 100% ψευδές. Η προτομή βρίσκεται ακόμα στον Λευκό Οίκο. Στην κατοικία», είχε αναφέρει τότε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Το παραλήρημα του Λονδρέζου δημάρχου δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τον εγγονό του Τσώρτσιλ, τον βουλευτή των Συντηρητικών Νίκολας Σόαμς, ο οποίος σχολίασε: «Απαράδεκτο το άρθρο του Μπόρις Τζόνσον στην Sun, τελείως λάθος σχεδόν σε όλα».

Ο σκιώδης αντιπρόεδρος της βρετανικής αντιπολίτευσης, Τζον ΜακΝτόνελ, σε ανάρτησή του στο Twitter εξαπέλυσε επίθεση κατά του Τζόνσον γράφοντας πως «η μάσκα γλίστρησε ξανά. Το σχόλιο του Μπόρις για τον μισό Κενυάτη Ομπάμα είναι ακόμα ένα παράδειγμα της πολιτικής στρατηγικής ρατσισμού από τους Τόρις. Θα έπρεπε να το αποσύρει».

Δεν αποτελεί έκπληξη η ταύτιση απόψεων του Τζόνσον με τον ευρωσκεπτικιστή επικεφαλής του κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου, Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος μιλώντας στον Guardian δήλωσε πως η φιλική σχέση Βρετανίας και Ομπάμα πρέπει να ληφθεί υπόψη με πολλές επιφυλάξεις.

Ο Φάρατζ αναφέρθηκε με τη σειρά του στο «παρελθόν της οικογένειας» του Αμερικανού προέδρου λέγοντας: «Ξέρετε, ξέρω το οικογενειακό παρελθόν. Κένυα. Αποικιοκρατία. Σίγουρα συμβαίνει κάτι εκεί. Κάποιοι από την αποικιοκρατία έχουν διαφορετικές απόψεις από τους Βρετανούς. Κάποιοι νόμιζαν ότι ήταν σχετικά καλοί ή αγαθοί, και άλλοι τους είδαν σαν ξένους εισβολείς. Η οικογένεια του Ομπάμα προέρχεται από τη δεύτερη σχολή σκέψης και δεν τον έχει ακόμα εγκαταλείψει».

Σχόλια