Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε μπροστά από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Καθώς ξεκινάει επισήμως η διαδικασία για το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η βρετανίδα πρωθυπουργός δικαιολόγησε την απόφασή της για πρόωρες εκλογές επισημαίνοντας ότι η Βρετανία έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τη σταθερότητα.

Επιμένοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση πορεύεται με το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, η Μέι τόνισε ότι τώρα είναι ανάγκη να υπάρχει ενότητα στο Κοινοβούλιο. Οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι θα αλλάξουμε πορεία για το Brexit, επισήμανε η βρετανίδα πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ.

Σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσει τη στροφή 180 μοιρών από προηγούμενες δεσμεύσεις της ότι δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, η Μέι κατηγόρησε τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα ότι «παίζουν παιχνίδια», υπογραμμίζοντας ότι αυτό «θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα για ένα επιτυχημένο Brexit και προκαλεί επιζήμια αστάθεια στη χώρα».

«Συνεπώς, χρειαζόμαστε εκλογές και τις χρειαζόμαστε τώρα», τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η απόφαση της Μέι για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ωστόσο έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση της Μέι.

Σε μία ασυνήθιστη κίνηση, δεν είχε γίνει γνωστό το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Καθώς ωστόσο μόνο πολύ σημαντικές ανακοινώσεις είθισται να γίνονται στην Ντάουνινγκ Στριτ, κυκλοφορούσαν από νωρίς φήμες για προκήρυξη εκλογών.

Σχόλια