Ένας Γάλλος επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα δεύτερο πορτρέτο που κρύβεται πίσω από αυτήν της Μόνα Λίζα, με τη μέθοδο της τεχνολογικής ανάλυσης φωτισμού.

Ο Πασκάλ Κοτ ισχυρίζεται ότι πιο διάσημο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι κρύβει μια εικόνα που δεν έχει καμία σχέση με το λεπτό εμβληματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα.

Η Μόνα Λίζα σήμερα θεωρείται το πιο πολύτιμο έργο τέχνης στον κόσμο και το Λούβρο στο οποίο εκτίθεται την έχει ασφαλίσει για 782.000.000 δολάρια.

Το μουσείο δεν συμμερίζεται και δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Κοτ, αλλά ο ιστορικός τέχνης Άντριου Γκράχαμ Ντίξον, ο οποίος ετοίμασε το ντοκιμαντέρ του BBC που ονομάζεται «Τα μυστικά της Μόνα Λίζα» και στο οποίο ο Κοτ διατυπώνει τους ισχυρισμούς του, υποστηρίζει ότι μια τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία της ζωγραφικής.

«Αναμφίβολα αυτή είναι μια από τις ιστορίες του αιώνα», δήλωσε στο  BBC και συμπλήρωσε ότι « υπάρχει απροθυμία των υπευθύνων στο Λούβρο να αλλάξουν το καθεστώς που ισχύει για τον πίνακα,  όπως το να αλλάξουν το όνομα του πίνακα.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό είναι σίγουρα μια από τις ιστορίες του αιώνα», δήλωσε στο BBC.

Στον Κοτ επετράπη  η πρόσβαση στον πίνακα που πιστεύουν ότι έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο 1503 και 1506, το 2004 και πρωτοστάτησε αναλύοντάς τον με μια τεχνική που ονομάζεται Layer Amplification Method και αναλύει τους πίνακες κατά στρώμα. Η τεχνική αυτή μοιάζει σαν να έχει ξεφλουδίσει κάποιος ένα κρεμμύδι. Μπορεί να δει όλα τα στρώματα της ζωγραφικής και να ανακατασκευάσει τη χρονολογία δημιουργίας ενός πίνακα.

Ο Κοτ ισχυρίζεται ότι τα αποτελέσματα καταρρίπτουν πολλούς μύθους που αλλάζουν  το όραμά μας για το αριστούργημα του Λεονάρντο για πάντα.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του  Κοτ  διχάζουν.O ειδικός στον Ντα Βίντσι, καθηγητής στην Οξφόρδη Μάρτιν Κεμπ , πιστεύει ότι αυτή η θεωρία είναι εντελώς αστήρικτη και ότι δεν υπάρχουν διακριτικά σημάδια που να αντιπροσωπεύουν δυο διαφορετικά έργα.«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Μόνα Λίζα, είναι Λίζα» δήλωσε.

Σχόλια