Εκτός ελέγχου οδηγήθηκε η κατάσταση στη Βουλή εξαιτίας των πρωτοβουλιών της Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα έβαλε «φωτιά» σε ένα κατά τα άλλα ήρεμο κλίμα στη συνεδρίαση για το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης με αφορμή αίτημα Χρυσής Αυγής για ονομαστική ψηφοφορία.
Το αίτημα κατατέθηκε χθες με τη λογική ότι ο εισαγγελέας θα έδινε το δικαίωμα στους προφυλακισμένους βουλευτές να προσέλθουν για να ψηφίσουν, ενώ ο κ. Ματθαιόπουλος είπε στην πρόεδρο της Βουλής ότι εκείνη τους έδωσε το δικαίωμα όταν δεσμεύτηκε ότι θα εγγυηθεί τη λειτουργία του κοινοβουλίου.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διάβασε το μεσημέρι το αίτημα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής χωρίς όμως την παρουσία τους καθώς ο εισαγγελέας δεν έδωσε άδεια για να παραβρεθούν.
Αν και απόντες, η πρόεδρος είπε ότι θα κάνει την ονομαστική ψηφοφορία επικαλούμενη άρθρο που το προβλέπει μέσω προεδρικής πρωτοβουλίας ακόμα και όταν δεν είναι παρόντες οι βουλευτές.
Αυτό εξόργισε τους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ με τον κ. Καραθανασόπουλο να τονίζει ότι η στάση της κας Κωνσταντοπούλου καλλιεργεί κλίμα ανοχής υπέρ της Χρυσής Αυγής. Η συνεδρίαση διακόπηκε με το ΚΚΕ να λέει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, κάτι που εξέταζε και η ΝΔ.
Προκλήθηκε πανικός, έγινε κυβερνητική σύσκεψη, απουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία τελικά υποχώρησε για πρώτη φορά από την αρχική της απόφαση σχετικά με τη Χρυσή Αυγή και ειδοποίησε τα κόμματα ότι η ψηφοφορία θα γινόταν με τον συνηθισμένο για νομοσχέδια τρόπο.
Η αναδίπλωση της Προέδρου της Βουλής ήρθε σαν αποτέλεσμα παρασκηνιακής παρέμβασης του ίδιου του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχαν στο γραφείο του, της ζήτησε εξηγήσεις για όσα έγιναν.
Ωστόσο οι τόνοι στην αίθουσα δεν χαμήλωσαν, η διαδικασία συνεχίστηκε με βουλευτές να παίρνουν το λόγο και να κατακεραυνώνουν την κ. Κωνσταντοπούλου. Τόσο ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμαναν ότι δυναμίτισε το κλίμα συναίνεσης και ομοψυχίας που θέλησε να καλλιεργήσει στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για ταύτισή της με τη Χρυσή Αυγή.
«Διαπιστώνω ότι κάποιοι πάνε να διαστρεβλώσουν τη θέση μου και για αυτό αποσύρω την πρόταση» είπε η Πρόεδρος της Βουλής, καλώντας όσους αποχώρησαν να προσέλθουν να ψηφίσουν με κανονική ψηφοφορία ώστε «να αποδείξουν ότι η στήριξη στο νομοσχέδιο που εκφράστηκε δεν είναι στα λόγια».
Δικαιολογώντας την πρότασή της, τόνισε ότι έκρινε πως ήταν πολύ σημαντικό και αναγκαίο, η ευρύτατη πλειοψηφία που στήριξε αυτό το νομοσχέδιο να καταγραφεί με ονομαστική ψηφοφορία. Ωστόσο, όπως είπε, κάποιοι θέλησαν να δώσουν άλλη ερμηνεία και άλλο περιεχόμενο.
Τελικά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του με την κανονική διαδικασία, δηλαδή κατά πλειοψηφία διά ανατάσεως, των χεριών.