Μαλαισιανό αεροσκάφος συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, ενώ πετούσε από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ. Οι 295 επιβαίνοντες είναι νεκροί, ενώ οι φιλορώσοι αποσχιστές και η ουκρανική κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνται για «κατάρριψη» του αεροσκάφους.

Το αεροπλάνο τύπου Boeing 777 εκτελούσε πτήση από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ.

Ο Άντον Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο Interfax-Ukraine ότι νεκροί είναι και οι 280 επιβάτες, όπως και το 15μελές πλήρωμα.

Το Reuters μεταδίδει ότι ο ανταποκριτής του στην περιοχή αντίκρισε φλεγόμενα συντρίμμια του αεροσκάφους και δεκάδες πτώματα στο έδαφος κοντά στο χωριό Γκράμποβο. Διασώστες που βρέθηκαν στο σημείο κάνουν λόγο για 100 νεκρούς, ενώ ανταποκριτής του Associated Press μέτρησε 22 πτώματα.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, το Boeing κατερρίφθη από συστοιχία πυραύλων εδάφους-αέρος.

Το αεροπλάνο συνετρίβη ενώ πετούσε σε ύψος 10χλμ από περιοχή του Ντονέτσκ, περίπου πέντε λεπτά πριν εισέλθει στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Αλληλοκατηγορούνται Κίεβο-φιλορώσοι

Ο ουκρανικός στρατός κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές για την κατάριψη του αεροσκάφους, κάτι που εκείνοι διαψεύδουν, κατηγορώντας με τη σειρά τους τις ουκρανικές δυνάμεις. Το Κίεβο αρνείται, πάντως, οποιαδήποτε ανάμειξη.

Το γραφείο Τύπου του προέδρου της Ουκρανίας εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει: «Αυτό είναι το τρίτο περιστατικό -μετά από την κατάρριψη ενός An-26 και SU-25. Δεν αποκλείουμε να κατερρίφθη και τονίζουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν προβεί σε καμία κίνηση καταστροφής στόχων στον εναέριο χώρο».

Ο Π.Ποροσένκο είπε ότι πιστεύει πως μία «τρομοκρατική πράξη» ευθύνεται για τη συντριβή του αεροσκάφους.

Από την πλευρά του, ο Αντρέι Πουργκίν, ένας από τους ηγέτες της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διαψεύδει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές ευθύνονται για την συντριβή του Boeing, λέγοντας ότι δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό για μια τέτοια επίθεση.

Έρευνα διέταξε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, για την «αεροπορική καταστροφή», όπως τη χαρακτήρισε.

Ένα μέρος της περιφέρειας του Ντονέτσκ ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Σχόλια