Η Ευρώπη πηγαίνει στον Άρη, αλλά σταματά στην Ειδομένη, όπου μια μητέρα είναι αναγκασμένη «να πλύνει το νεογέννητο μωρό της με ένα μπουκάλι νερό, διότι αυτό το παιδί γεννήθηκε σε έναν από τους προσφυγικούς καταυλισμούς μας, αν μπορούμε να του δώσουμε αυτό τον χαρακτηρισμό. Ακριβώς στην Ευρώπη, στην ήπειρό μας, στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στην ιταλική Βουλή.

«Η Ευρώπη η οποία καταφέρνει να πάει στον Άρη, σταματά μπροστά στις πύλες ενός προσφυγικού καταυλισμού, στην Ελλάδα αλλά και στο Καλαί. Χρειάζεται, λοιπόν μια Ευρώπη η οποία να διευκολύνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Τουρκία, διατηρώντας όμως την συνοχή και αλληλεγγύη της προς τις ιδρυτικές αρχές της», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος, πάντα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Ρέντσι υπογράμμισε ότι «η επανάληψη των θεμάτων προκαλεί σε όλους τους συμμετέχοντες στις συνόδους μια αίσθηση επαναλαμβανόμενης πραγματικότητας», ενώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία υπογράμμισε: «Είναι σωστό να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία. Είναι σημαντικό, ιδίως για κάποιες χώρες, πρώτα απ’ όλα την Ελλάδα» αλλά όχι πάση θυσία. Υπάρχουν αρχές που για εμάς είναι βασικές, αρχίζοντας από την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόσθεσε.

«Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο και οι ερμηνείες του προκάλεσαν ζημιά στην πολιτική και οικονομική κατεύθυνση Ευρώπης και της Ιταλίας» και, για τον λόγο αυτό «η Ιταλία δεν διεκδικεί κάτι για τον εαυτό της, αλλά έχει λάβει μια θέση η οποία προσπαθεί να μετακινήσει την πολιτική και οικονομική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σχόλια