Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί η ανατολική Ουκρανία, τον απόηχο της προειδοποίησης του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οχηματοπομπή πέντε με έξι αρμάτων μεταφοράς προσωπικού, εκ των οποίων το πρώτο φέρει ρωσική σημαία, εθεάθη να εισέρχεται στην πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία από το Σάββατο ελέγχεται από ρωσόφιλους αυτονομιστές.

Παραπλήσιες πληροφορίες μεταδίδει και το Γαλλικό Πρακτορείο, κάνοντας γενικά λόγο για οχήματα με ρωσικές σημαίες στην ανατολική Ουκρανία. Η Σλαβιάνσκ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με το Reuters, ένοπλοι φιλορώσοι κατέλαβαν το κτήριο του δημοτικού συμβουλίου στο Ντόνετσκ.

Λίγη ώρα νωρίτερα, αυστηρή προειδοποίηση προς το Κίεβο πως η Μόσχα απαιτεί σεβασμό για τη λαϊκή βούληση στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας απηύθυνε  ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Τόνισε ωστόσο πως οι τετραμερείς διαπραγματεύσεις που είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη, για τη διπλωματική επίλυση της κρίσης, είναι ακόμα «στην ατζέντα».

 

Σχόλια