Η Ρωσία ανακήρυξε επίσημα την Κριμαία υπό στρατιωτικό έλεγχο σήμερα, έστω κι αν απομονωμένες στρατιωτικές μονάδες πιστές στην Ουκρανία συνεχίζουν να μην παραδίδονται σε ορισμένες εγκαταστάσεις της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας.

Ρωσικές δυνάμεις με τεθωρακισμένα μπήκαν νωρίτερα στην Αεροπορική Βάση Μπελμπέκ, κοντά στη Σεβαστούπολη, με τις ουκρανικές δυνάμεις αρχικά να αντιστέκονται. Μάλιστα έπεσαν πυροβολισμοί, με τουλάχιστον έναν Ουκρανό τραυματία.

Ωστόσο λίγο αργότερα οι Ουκρανοί βγήκαν έξω από την βάση σε σειρά, άοπλοι και με τις πλάτες γυρισμένες προς τους ρώσους στρατιώτες που είχαν περικυκλώσει την ουκρανική βάση.

Άνδρες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κατέλαβαν επίσης το Ζαπορίζια, το μοναδικό υποβρύχιο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Το υποβρύχιο, που είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν από 34 χρόνια, ανήκει πλέον επίσημα στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ΠΝ, δήλωσε ο επικεφαλής της διοίκησης υποβρυχίων της Ρωσίας Ανατόλι Βαρόσκιν. Περίπου τα μισά από τα 78 μέλη του πληρώματος του συμφώνησαν να ενταχθούν στο ρωσικό ΠΝ και τα υπόλοιπα εγκατέλειψαν το σκάφος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Το υπουργείο Άμυνας στη Ρωσία ανέφερε ότι η ρωσική σημαία κυματίζει σε 147 στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ήταν προηγουμένως ουκρανικές. Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει θέσει υπό τον έλεγχό του πάνω από τα 54 από τα συνολικά 67 ουκρανικά πλοία στα λιμάνια της Κριμαίας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι λιγότερα από 2.000 από τα 18.000 και πλέον στελέχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν από την Δημοκρατία της Κριμαίας.

 

Σχόλια