Ρωσικό δικαστήριο εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης ερήμην του ηγέτη της ουκρανικής ακροδεξιάς Ντμίτρο Γιάρος με την κατηγορία της υποκίνησης τρομοκρατίας, σε μία συμβολική κίνηση υποστήριξης του επιχειρήματος της Μόσχας ότι «εξτρεμιστές» κατέλαβαν την εξουσία στη γειτονική Ουκρανία.

 Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι το Περιφερειακό Δικαστήριο της Μόσχας Μπασμάνι αποφάνθηκε ότι ο Γιάρος, ένας από τους ισχυρότερους ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας που ανέτρεψε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πρέπει να συλληφθεί για τις δημόσιες προτροπές του σε τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές δραστηριότητες μέσω των μέσων ενημέρωσης.

 Οι νέες δικαστικές αρχές της Ουκρανίας εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εναντίον των φιλο-ρώσων ηγετών της Κριμαίας πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου με το ερώτημα της προσάρτησης της ουκρανικής αυτής περιοχής στη Ρωσία.

 Η Ρωσία θεωρεί τον Γιάρος-ο οποίος ηγείται του ακροδεξιού κινήματος «Δεξιός Τομέας» κι έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ουκρανίας– χαρακτηριστικό παράδειγμα των εξτρεμιστών που ηγήθηκαν αντισυνταγματικού πραξικοπήματος στην Ουκρανία.

 Η κυβέρνηση του Κιέβου και δυτικοί ηγέτες κατηγορούν ρώσους αξιωματούχους και τα μέσα ενημέρωσης ότι διαστρεβλώνουν τα γεγονότα για να δικαιολογήσουν εισβολή στην Ουκρανία κατόπιν εντολής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τη δικαιολογία της προστασίας των Ρώσων κατοίκων της περιοχής.

Σχόλια